Συνταγή για τραγανή νηστίσιμη σπανακόπιτα

Η αγαπημένη μας σπανακόπιτα δε θα μπορούσε να λείπει από την νηστίσιμη διατροφή μας. Μια εύκολη συνταγή για το πρωινό των παιδιών μας. 

Συνταγή για τραγανή νηστίσιμη σπανακόπιτα

Υλικά
Φύλλα:
4 φλ.τσ. αλεύρι & λίγο ακόμη για το άνοιγμα των φύλλων
3 κ.σ. ελαιόλαδο & 1 φλ. τσ. ακόμη για το άλειμμα
1 & 1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ.τσ. νερό (ή όσο πάρει)

Γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
2/3 φλ.τσ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2-3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/3 φλ.τσ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
2-3 κ.σ. σιμιγδάλι ή ρύζι

Γέμιση: Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι (πλυμμένο καλά, κομμένο και στυμμένο), ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το σιμιγδάλι ή το ρύζι και το ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη γέμιση.

Φύλλα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να έχουμε μία ελαστική και απαλή ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια και την αφήνουμε σκεπασμένη για 45'-1 ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρές πιτούλες. Για το κάτω φύλλο παίρνουμε τις 3 πιτούλες και τις αλείφουμε με αρκετό λάδι. Βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη και τις πιέζουμε για να ενωθούν. Κατόπιν πασπαλίζουμε την πάνω πιτούλα με αλεύρι και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και για το πάνω φύλλο με τις υπόλοιπες 3 πιτούλες.

Συναρμολόγηση: Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και βάζουμε το κάτω φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με ένα πιρούνι για να είναι παντού ομοιόμορφη. Σκεπάζουμε με το πάνω φύλλο και το στρίβουμε γύρω γύρω για να σχηματίσουμε κόρθο. Αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε την πίτα μας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για 50'-1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει από πάνω και να ψηθεί καλά και από την κάτω πλευρά.

Μικρά μυστικά
Μπορούμε, επειδή είναι νηστίσιμη η πίτα, να βάλουμε σπορέλαιο ή μαργαρίνη αντί για ελαιόλαδο. Αν δεν έχει ψηθεί από κάτω, σκεπάζουμε την πίτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για άλλα 10'-15'. Εναλλακτικά μπορούμε να την αναποδογυρίσουμε στο ταψί και να την ψήσουμε μέχρι να ροδίσει και από την άλλη μεριά. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε να σταθεί για 15'-20'.

Πηγή: syntagesmefantasia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved