Συνταγή για μπούτι αρνίσιο με κρασί και σκορδάτη σάλτσα
Μία πεντανόστιμη συνταγή για εσάς που δεν σουβλίζετε αρνί και θέλετε όμως να εντυπωσιάσετε με τη δεξιοτεχνία σας. Απλά υπέροχη!
Υλικά συνταγής
1 αρνίσιο μπούτι, 2-2½ κιλά
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κομμάτι κολοκύθα κίτρινη σε κομμάτια (προαιρετικά)
6 καρότα μικρά κομμένα στη μέση
6 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
6 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα 4
6 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
λίγο φρέσκο θυμάρι
λίγο φρέσκο δεντρολίβανο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε λαμαρίνα και την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις ή στο μάτι της κουζίνας να κάψει. Ρίχνουμε τα λαχανικά και με κουτάλι ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά. Τα φουρνίζουμε στους 250°C για 30΄ να ροδίσουν. Τ' αφήνουμε έξω. Σε ταψί ή σε γάστρα βάζουμε το κρέας (το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι απευθείας απ' το ψυγείο). Το λαδώνουμε ελαφρά αλείφοντάς το, αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε στους 250°C ξεσκέπαστο για 30΄. Το βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας για να μην κοπεί ο βρασμός. Σβήνουμε με το κρασί. Με κουτάλα το βρέχουμε καλά με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο και θυμάρι). Μόλις πάρει βράση το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε ξανά στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 1½ ώρα. Έπειτα ρίχνουμε και τα λαχανικά στη γάστρα, τ' αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη δάφνη και λίγα μυρωδικά στα λαχανικά κα ψήνουμε για άλλη 1½ ώρα, έχοντάς το πάντα σκεπασμένο. Όταν ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε απ' το ταψί σε πιάτο, καθώς και τα λαχανικά, και τα κρατάμε σκεπασμένα ν' ανακτήσει το κρέας τα υγρά. Ρίχνουμε όλα τα υγρά του ταψιού σε κατσαρόλα, ζουλάμε τα σκόρδα, παίρνουμε τη σάρκα τους που είναι κρέμα και πετάμε τα φλούδια. Ανακατεύουμε με σύρμα, αφήνουμε να βράσει μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό. Ρίχνουμε το μέλι και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Κόβουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σκορδάτη σος.
Πηγή: argiro.gr