Συνταγή για ένα κλασικό και ζουμερό λεμονάτο κοτόπουλο φούρνου
Το πιο κλασικό κυριακάτικο φαγητό της ελληνικής οικογένειας, δεν είναι άλλο από το λεμονάτο κοτόπουλο στο φούρνο! Νόστιμο, υγιεινό και γρήγορο, ώστε να απολαύσουμε το πρωινό Κυριακής μας.
Θα χρειαστούμε:
1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε κομμάτια
5-6 πατάτες
1 μεγάλο λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερό
1 κ.σ.ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Bάζουμε το κοτόπουλο ή τα κομμάτια κοτόπουλου στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε γύρω γύρω από το κοτόπουλο, έτσι ώστε να γεμίσει το ταψί μας. Σε ένα σέικερ βάζουμε το λάδι με τη μουστάρδα και χτυπάμε καλά. Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε στο σέικερ μισό ποτήρι από το νερό και ξαναχτυπάμε λίγο. Περιχύνουμε αυτό το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, έτσι ώστε να πάει παντού. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό μας, ρίχνουμε το λεμόνι και βάζουμε το τριμμένο σκόρδο και τη ρίγανη. Τέλος χύνουμε το ένα ποτήρι νερό που μας έχει απομείνει, σιγά σιγά στην μία γωνία του ταψιού. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 με 200 C για περίπου μία ώρα. Τα τελευταία 2-3 λεπτά γυρνάμε το φούρνο στο grill ώστε να ξεροψηθεί το φαγητό μας. Αν το νερό "σωθεί" προσθέτουμε λίγο, να υπάρχει πάντα τουλάχιστον μισό εκατοστό, ώστε να ψηθεί το φαγητό μας και να έχουμε ζουμάκι στο τέλος. Ο χρόνος ψησίματος είναι ενδεικτικός και ανάλογος με τον φούρνο σας. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν είναι ξεροψημένο και τραγανό απ'έξω και μαλακό σαν "λουκούμι" από μέσα.