Συνταγή για το καλοκαιρινό μας μπριάμ!
Μπριάμ: Εύκολο, γρήγορο και με όλη τη νοστιμιά των καλοκαιρινών λαχανικών και μυρωδικών φαγητό. Απολαύστε το στο καθημερινό οικογενειακό σας τραπέζι, με τυρί φέτα και μπόλικο ψωμί.
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
4 μακρόστενες μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια
2 μακρόστενες πράσινες πιπεριές (αν σας πειράζουν μπορείτε να τις παραλείψετε)
3 μέτριες πατάτες
2 ώριμες ντομάτες
½ κουτί συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες και 4 σκελιδες σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αέρα και αντιστάσεις. Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε 6 κομμάτια, τα κολοκύθια στα 6 (σαν μεγάλες μπουκιές, θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα 4 και τις πατάτες όπως και τις μελιτζάνες, στα 6. Βάζουμε τα λαχανικά ανακατεμένα σε βαθύ ταψί. Αλέθουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και περιχύνουμε το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τ' ανακατεύουμε με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (μη σας φαίνεται λίγο, θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά). Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε 40΄-45΄ την πρώτη μισή ώρα σκεπασμένο. Μετά το ξεσκεπάζουμε.
Το μπριάμ είναι ένα φαγητό που σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.