Μπακαλιάρος πλακί με σκορδάτο πουρέ λαχανικών, από τον Γιώργο Γεράρδο
Σε μερικές μέρες θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου και σε πολλά σπιτικά συνηθίζεται να σερβίρουμε ένα γιορτινό μεσημεριανό γεύμα με πρωταγωνιστή τον Μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά! Από παιδί θυμάμαι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους με έντονες μυρωδιές ψαριού και σκόρδου.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας προτείνω μια συνταγή με μπακαλιάρο παστό και σκόρδο αλλά αρκετά διαφορετική και πολύ πιο ελαφριά, ιδανική για μικρούς και μεγάλους.
Μπορείτε φυσικά να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο και με άλλα φιλέτα ψαριού φρέσκα ή κατεψυγμένα!
Υλικά
1 κιλό παστό μπακαλιάρο σε κομμάτια και ξαρμυρισμένο για 48 ώρες.
1 κιλό πατάτες
½ κιλό κρεμμύδια
8 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
1/3 ποτηριού παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
1 κ.γ. ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε λίγο ψάρι και προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειάζεται και προσθέτουμε το κρασί.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά, αφαιρούμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Αν θέλουμε σερβίρουμε τον μπακαλιάρο μαζί με τα λαχανικά, αλλά προτιμώ να αλέσω τις πατάτες με το σκόρδο και λίγο ζουμάκι στο Multi Mayo της Kenwood.
Έτσι σερβίρω το ψαρί με τον πουρέ και μερικά κρεμμύδια σαν γαρνιτούρα.
Καλή επιτυχία!