Πώς να φτιάξετε σπιτική μαγιονέζα χωρίς συντηρητικά
Εκτός από την κλασική μαγιονέζα που σχεδόν όλοι ξέρουμε και αγοράζουμε από τα σουπερμάρκετ, υπάρχουν και ορισμένες παραλλαγές, που αξίζει να τις δοκιμάσετε. Αν λοιπόν σας αρέσει η μαγιονέζα μπορείτε να τη φτιάξετε μόνη σας, με τη συνταγή που σας προτείνουμε, και να συνοδέψετε τις σαλάτες , τα κρεατικά, τα λαχανικά ακόμα και τις τηγανιτές πατάτες.
Σπιτική μαγιονέζα
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι από λευκό κρασί
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ίσως χρειαστεί και λίγο περισσότερο)
- 3/4 φλιτζάνι λάδι
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε ένα μπολ τον κρόκο του αυγού, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να αποκτήσει το μίγμα ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα.
Στη συνέχεια ρίχνετε σιγά -σιγά το λάδι (1/4) και συνεχίζετε το ανακάτεμα για περίπου 4 λεπτά. Σταδιακά προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η μαγιονέζα να γίνει παχύρευστη. Σκεπάστε και αφήστε για λίγο το μίγμα να «ξεκουραστεί». Διατηρείται στο ψυγείο.
Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.