Βασιλόπιτα με καρύδια και σταφίδες
Σε λίγε μέρες θα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά και το έθιμο απαιτεί να κόψουμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα που θα υποδείξει, μέσα από το τυχερό φλουρί που κρύβουμε μέσα ποιος θα είναι ο τυχερός για τη νέα χρονιά. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έτσι και φέτος το mothersblog.gr σας προτείνει εύκολες χριστουγεννιάτικες συνταγές (δείτε εδώ).
Δείτε παρακάτω πως θα φτιάξετε τη βασιλόπιτα με καρύδια και σταφίδες.
Υλικά
150 γρμ cranberries και ξανθές σταφίδες (ανακατεμένες)
45 γρμ φρουί γλασέ φρούτα
75γρμ φρουί γλασέ κεράσια
4-5 κουταλιές της σούπας κονιάκ, ρούμι, σέρι ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς
175 γρμ βούτυρο
175 γρμ καστανή ζάχαρη
1 κ.τ.σ. μελάσα
Χυμό από ένα μικρό λεμόνι ή πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι ή πορτοκάλι
3 αυγά
175 γρμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κουταλάκια του γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο)
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
20γρμ αλεσμένα αμύγδαλα
30γρμ ολόκληρα καρύδια
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίξτε έπειτα τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα με το μίξερ
Προσθέστε όλα τα υγρά υλικά και στη συνέχεια όλα τα στερεά υλικά.
Αφήστε για το τέλος το αλεύρι.
Μην το ρίξετε όλο. Ρίξτε το σιγά σιγά μέχρι το μείγμα σας ν α έχει μια παχύρρευστη ζύμη.
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι που θα έχετε αλευρώσει και βουτυρώσει για να μην σας κολλήσει (μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και χαρτί αντικολλητικό) βάλτε το μείγμα σας και ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να βγαίνει ένα μαχαιράκι καθαρό.
Μόλις κρυώσει και πριν διακοσμήσετε, τυλίξτε το κέρμα σας σε ένα αλουμινόχαρτό και κρύψτε το κατακόρυφα μέσα στη βασιλόπιτά σας.
Αν θέλετε μπορείτε να στολίσετε με ζαχαρόπαστα μόλις κρυώσει. Διαφορετικά μπορείτε να πασπαλίσετε με άφθονη ζάχαρη άχνη.