Το μυστικό της επιτυχίας για τσουρέκι που κάνει «κλωστές»!
Από τη στιγμή που γνώρισα στον άνδρα μου, κάθε χρόνο δοκίμαζα να φτιάξω τσουρέκια και η αλήθεια είναι πως δεν το κατάφερνα με επιτυχία. Από το 2007 μέχρι και πριν 3 χρόνια, άλλαξα 7 συνταγές που πραγματικά δεν κατάφερα επιτύχω ποτέ.
Από το 2013 όμως, η συνταγή που ακολουθώ πιστά πετυχαίνει και μάλιστα τα σχόλια των φίλων μου είναι διθυραμβικά. Δείτε και εσείς πως θα καταφέρετε να φτιάξετε τσουρέκια, που μόλις θα τα κόβεις θα κάνουν «κλωστές».
Φτιάξτε τα και στείλτε μου τις εντυπώσεις και τις παρατηρήσεις σας εδώ!
Υλικά:
250ml χλιαρό νερό
500γρ. ζάχαρη
250ml γάλα
15γρ. μαχλέπι
10γρ. μαστίχα
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. φρέσκια μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ. βούτυρο Κερκύρας
6 αβγά
Στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
- Αρχικά θα φτιάξετε το προζύμι σας. Καλό θα είναι να το ετοιμάσετε αποβραδίς και να φτιάξετε τα τσουρέκια σας την επόμενη ημέρα.
- Για να φτιάξετε το προζύμι σας, βάλτε σε ένα μπολ, λίγη ζάχαρη, τη μαγιά, το νερό και το γάλα. Διαλύστε τη μαγιά και προσθέστε το μισό κιλό αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος μέχρι το επόμενο πρωινό.
- Σε μία μεγάλη λεκάνη, αδειάστε το προζύμι και προσθέστε, τα αυγά, το 1 κιλό αλεύρι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι και όλη την υπόλοιπη ζάχαρη. Ζυμώστε με τους γάντζους του μίξερ σας μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα για περίπου 25 λεπτά.
- Αφήστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, και ζυμώστε με τους γάντζους ξανά για άλλα 20 λεπτά. Φτιάξτε τα τσουρέκια σας, βάλτε τα στο ταψί επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, αλείψτε τα με λίγο αυγό και πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι, όπως έκανα εγώ.
- Ψήστε τα για 10-15 λεπτά στους 170 βαθμούς και μετά στους 150 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινα κουλουράκια με αμμωνία
Συνταγή για αφράτα λαχταριστά τσουρέκια!