Καλοκαιρινός μεζές: Αβγά με σάλτσα ντομάτας
Ειδικά εσείς που κάνετε ήδη διακοπές, μετά τη βουτιά στη θάλασσα, πάρτε φρέσκο ψωμάκι και ετοιμαστείτε για βουτιές στη σάλτσα: Τηγανιτά αβγά με σάλτσα ντομάτας!
Για 4 μερίδες, θα χρειαστειτε τα εξής υλικά:
4 κουτ.σούπας πελτέ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
6 αβγά (ανάλογα με την όρεξη)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ. γ. ζάχαρη
2 κ. γ.κοφτά γλυκιά ή καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο
1 κ. γ ρίγανη
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέριφρεσκοτριμμένο
Αν θέλετε να κάνετε το φαγητό σας πικάντικο έχετε στα υλικά σας και 2 κ.γ. καυτερή πάπρικα. Αλλιώς, αρκεστείτε στην ίδια ποσότητα γλυκιάς πάπρικας.
Τρόπος Εκτέλεσης
Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ρίχνετε τον πελτέ, την πάπρικα και το σκόρδο. Σβήνετε με ¾ φλιτζανιού νερό, αλατίζετε, προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύετε και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε τη σάλτσα σκεπασμένη να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το νερό, περίπου 10 λεπτά.
Σπάτε τα αβγά, τα αλατίζετε και σκεπάζετε με καπάκι. Προσέξτε να κατεβάσετε από τη φωτιά το τηγάνι μόλις στερεοπιηθεί το ασπράδι, αλλά να ΜΗ σας σπάσει ο κρόκος, αντίθετα να μείνει μελάτος.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και τον μαϊντανό και τα τρώτε αμέσως, ζεστά ζεστά, και με ζουμερό τον κρόκο.
TIP: Mπορείτε να σερβίρετε με πιτουλες ή φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι, και αν θέλετε και με γιαούρτι για τη δροσιά στη γεύση!