Μαμαδίστικα γεμιστά- Η δική μας επιτυχημένη συνταγή

Τα γεμιστά και το καλοκαίρι ταιριάζουν πολύ. Το ίδιο πολύ ταιριάζουν και με τη φέτα που κάθε Έλληνας τα συνοδεύει στο τραπέζι.

Μαμαδίστικα γεμιστά- Η δική μας επιτυχημένη συνταγή

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Μου πήρε χρόνια να πετύχω τα γεμιστά καθώς τα έφτιαχνα σε διάφορες παραλλαγές, τελικά όμως υιοθέτησα τη συνταγή της πεθεράς μου και πραγματικά δεν την αλλάζω με καμιά. Ακόμη θυμάμαι το τεράστιο ταψί με τις ντομάτες και τις πιπεριές. Πάρτε χαρτί και μολύβι, σημειώστε τη συνταγή της κυρά-Μαρίας και φτιάξτε τα με την πρώτη ευκαιρία.

Υλικά:
3 ντομάτες
3 πράσινες πιπεριές
2 κίτρινες πιπεριές
3 κολοκυθάκια
3-4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 μεσαία ξερά κόκκινα κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού νερό
αλάτι
πιπέρι
1 μικρή συσκευασία ντοματοχυμό
1 κουταλιά της σούπας λεμόνι
ρύζι για γεμιστά (μετρήστε 1 κουταλιά της σούπας για κάθε γεμιστό. Για παράδειγμα 11 κουταλιές για τα παραπάνω υλικά)

syntagi_gia_gemista

Εκτέλεση:
Πλύνετε καλά τα λαχανικά σας και κόψτε τα «καπελάκια».
Αδειάστε τις ντομάτες σε ένα μπολ
Αδειάστε τα κολοκύθακια σε ένα μπολ
Κόψτε τις πατάτες και τοποθετήστε τα στο ταψί σας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, με τον τρίφτη τρίψτε το κρεμμύδι, τρίψτε την ψίχα της ντομάτας που αφαιρέσατε και την ψίχα από τα κολοκυθάκια.
Ρίξτε μέσα το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον ντοματοχυμό, το λεμόνι, το ρύζι (τόσες κουταλιές όσα και τα γεμιστά σας) και το νερό.
Γεμίστε τα γεμιστά σας με 2-3 κουταλιές από το μείγμα.
Ό,τι περισσέψει θα το περιχύσετε επάνω στις πατάτες σας και θα ανακατέψετε καλά.
Τέλος, σκεπάστε τα γεμιστά σας με τα καπάκια τους, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο με το μάτι, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και πιπέρι, σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε το ταψί στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά.
Έπειτα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, και συνεχίστε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και μέχρι να έχετε ένα χυλωτό ζουμάκι.

(Δοκιμάστε με ένα πιρούνι αν είναι έτοιμες οι πατατούλες. Αν όχι, τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι).

Αφήστε τα να κρυώσουν και συνοδέψτε τα με φέτα, παξιμάδι ή ψωμάκι.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved