Κράπφεν: Η αυθεντική συνταγή για γερμανικούς λουκουμάδες
Οταν πρωτοείδα τη λέξη «κράπφεν» ήταν σε ένα αγώνα... scrabble! Λέξη με 7 γράμματα που χαρίζει πόντους με τη σέσουλα... Οταν τα δοκίμασα κι όλας λίγο καιρό αργότερα, ένιωσα ότι δεν κερδίζει μόνο η λέξη. Κερδίζει και η γεύση! Απίθανα γερμανικά λουκουμαδάκια, που σου γλυκαίνουν τον οργανισμό και σου κάνουν το πρωινό σου, πιο απολαυστικό από ποτέ!
Αν τώρα θέλετε να το ...τερματίσετε, γεμίζοντάς τα με μερέντα ή με μαρμελάδα, ε τότε μιλάμε για έναν ακαταμάχητο πειρασμό, γλυκό και ονειρεμένο! Απολαύστε τα φρέσκα . Τα krapfen είναι γλυκό ημέρας, όπως και τα donuts. Συνοδεύουν τον καφέ σας θαυμάσια, και αποτελούν και ένα φανταστικό σνακ για τα παιδιά!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό αλεύρι
1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή ή 40 γραμμ.φρέσκια
80 γραμμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κουταλάκι αλάτι
1 κρόκο αυγού
½ λίτρο χλιαρό γάλα
50 γραμμ. βούτυρο
1 ασπράδι αυγού για το κλείσιμο
άχνη για το σερβίρισμα
Μερέντα ή μαρμελάδα για το τηγάνισμα
Λάδι για το τηγάνισμα
Τρόπος Εκτέλεσης:
Χτυπάμε με το σύρμα τον κρόκο ενός αυγού, την ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι και το βούτυρο.
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αδειάζουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Έπειτα ανοίγουμε φύλλο πάχος 2 εκ και κόβουμε στρογγυλά, προσέχoντας πάντα να ειναι 2 ζευγάρια.
Βάζουμε την ζύμη πάνω σε λαδόκολα και την μια πλευρά την γεμίζουμε με μια κουταλιά μερέντα ή μαρμελάδα και την άλλη πλευρά την αλοίφουμε με το ασπράδι και κλείνουμε προσεχτικά, πιέζοντας γύρω γύρω τις άκρες.
Αφήνουμε να φουσκώσουν καλά και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά.
Καλή σας απόλαυση!