Κιμαδόπιτα με λαχανικά και... ό,τι τυρί έχετε στο ψυγείο!
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για κιμαδόπιτα, στην οποία το προσωπικό γούστο έχει την τιμητική του αφού μπορείτε να προσθαφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τα γούστα... της οικογένειας!
Τα λαχανικά που θα επιλέξετε, ή τα τυριά που θα επιλέξετε είναι καθαρά θέμα όρεξης! Την έχουμε δοκιμάσει και με φέτα και με γραβιέρα και με συνδυασμό των δύο (αυτή σας προτείνουμε), ενώ η συνταγή κυκλοφορεί και με μαλακό κίτρινο τυρί τύπου γκούντα ή έμενταλ! Παίξτε και απολαύστε!
Επειδή το βασικό της συστατικό δεν έιναι το τυρί, μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε και ό,τι τυρί τρώτε και έχετε εύκαιρο!
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό κιμάς (εμείς χρησιμοποιούμε 'ελιά' αλλά αν θέλετε να μπερδεύψετε τους κιμάδες, είναι κι αυτό ...δεκτό!)
2 μέτρια κρεμμύδια,
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά και 1 πράσινη
2 μεγάλες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 πακέτο φύλλα σφολιάτας μέτριο ή χοντρό
200 γρ. φέτα
100 γρ. γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι
Λίγο σουσάμι
Τρόπος εκτέλεσης
Ρίχνετε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τις πιπεριές, αφού πρώτα έχετε κόψει όλα τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα περάσετε μία φορά στο μούλτι, για να γίνουν μικρά κομματάκια, αλλά όιχ πολτός.
Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι βάζετε και τσιγαρίζετε τον κιμά.
Όταν γίνει και ο κιμάς προσθέτετε ελάχιστο νεράκι ή κρασάκι, τις ντομάτες λιωμένες, αλάτι/πιπέρι, το σκόρδο πολύ λεπτοκομμένο, και αφήνουμε μέχρι να πιεί ο κιμάς τα υγρά.
Ρίχνετε τα τυριά τριμμένα και ανακατεύετε.
Απλώνετε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι 1 φύλλο κρούστας και από πάνω τον κιμά.
Κλείνετε με ένα φύλλο από πάνω φροντίζοντας να καλυφθούν και τα πλαϊνά του ταψιού με φύλλο.
*Αν αφήσετε τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί, θα μπορέσετε όταν ρίξετε το μίγμα να τα γυρίσετε προς τα μέσα, και έτσι έχετε λύσει το πρόβλημα των ακρων.
Μπορείτε να βάλετε διπλό φύλλο από πάνω για έξτρα... κριτσάνισμα.
Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια (το μαχαίρι να φτάσει βαθιά), την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε στο φούρνο για ½ ώρα τουλάχιστον, μέχρι το φύλλο να γίνει χρυσό, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μην ξεχάσετε να ανοίξετε μικρές τρύπες στο επάνω φύλλο κρούστας για να φεύγουν οι ατμοί.
Καλή σας όρεξη!