5 σάλτσες που πρέπει να ξέρουμε να μαγειρεύουμε!
Αν ξέρετε να φτιάχνετε αυτές τις πέντε σάλτσες, τότε έχετε λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα του καθημερινού προβληματισμού σας για το τι θα μαγειρέψετε, αφου μπορείτε να τις ταιριάξετε με ζυμαρικά, κρέας ή ψάρι!
Ας δουμε πέντε βασικές συνταγές για σάλτσες.
1. Σάλτσα με μανιτάρια a la creme
Αυτή τη συνταγή μπορείτε να τη φάτε σαν αυτούσιο πιάτο, αλλά και πάνω από ρύζι, και πάνω από το κρέα σας, και πάνω από τα ζυμαρικά σας!
Ειναι σωτήρια και εύκολη.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
500 γρ μανιτάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
300 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι, Πιπέρι
Βάζουμε τη μαργαρίνη στην κατσαρόλα για να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφού πάρουν λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
2. Σάλτσα πέστο
Μία ιταλική πεντανόστιμη σάλτσα, στην πιο απλή και γρήγορη εκδοχή της.
Αρωματική, ελαφριά, εξαιρετική, ταιριάζει φυσικά στα ζυμαρικά, αλλά ακόμη και σαλάτα, καθώς και στην πίτσα!
Επίσης, πάνω σε φέτες ντομάτας με λίγη μοτσαρέλα, είναι ένα απίθανο ορεκτικό!
Χρειάζεστε:
2 μεγάλα κλωνάρια φύλλα βασιλικού ή 1½ φλυτζάνια φύλλα από σγουρό βασιλικό
3 σκελίδες σκόρδο
40 gr κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
120 ml. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα φύλλα βασιλικού. Τρίβουμε την παρμεζάνα.
Σε ένα τηγάνι ή στον φούρνο καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και ψήνουμε το σκόρδο με την φλούδα του να μαλακώσει.
Βάζουμε τον βασιλικό, το σκόρδο καθαρισμένο, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα και το αλάτι στο moulti και πολτοποιούμε τα υλικά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε 3 δόσεις και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρει η σάλτσα ωραία, κρεμώδη μορφή!
Περιχύνουμε τα ζυμαρικά και σερβίρουμε με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Φανταστική για τη φρέσκια πράσινη σαλάτα σας, για τα ψητά σας λαχανικά, για πατάτες στο φούρνο και φυσικά για κρέας ή κοτόπουλο στη σχάρα!
Επίσης, αποτελεί ένα εκπληκτικό ντιπ από μόνη της για κριτσίνα, παξιμαδάκια, πατατάκια, αγγουράκια και καροτάκια!
Χρειάζεστε
1 κ.γ. γιαούρτι 0%-2%
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι
½ σφηνάκι νερό
1 ½ σφηνάκι ελαιόλαδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Ρίχνετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αν το θέλετε ακόμη πιο δροσερό, τοποθετήστε το για λίγη ώρα στο ψυγείο!
4. Σάλτσα Μπάρμπεκιου
Η σάλτσα bbq είναι μια κάπως μπελαλίδικη και ιδιαίτερη σάλτσα, αλλά τόσο νόστιμη που δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ όταν έχουμε ψητό κρέας! Ταιριάζει και στο κοτόπουλο, και στις πατάτες ψητές ή τηγανιτές και ως ντιπ για τα πατατάκια σας!
Θα χρειαστείτε
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο αλάτι
λίγο κόκκινο πιπέρι
4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
4 κ.σ. ξύδι
4 κ.σ. Worcestershire
1 φλιτζάνι κέτσαπ
2 φλιτζάνια νερό κρύο
Λίγο Tabasco
Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, ενώ αν θέλουμε τη σάλτσα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε περισσότερο στη φωτιά.
5. Σάλτσα καυτερή!
Δε μπορείτε να μην ξέρετε έστω μία καυτερή σάλτσα! Ταιριάζει στα πάντα! Σε σουβλάκια, σε κρέας ψητό, σε κοτοπουλο, σε νουντλς, σε ζυμαρικά, σε μπέργκερ, σε πίτσες, στα πάντα! Ας δούμε μία από τις αγαπημένες μας, πολύ καυτερές συνταγές:
Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
400γρ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
1 ολόκληρη καυτερή κόκκινη πιπερίτσα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δυναμώνετε τη φωτιά, αφήνετε να πάρει η σάλτσα σας μερικές βράσεις για να δέσει. Η σάλτσα θα είναι έτοιμη μετά από περίπου 10-15 λεπτά. Είναι ΠΟΛΥ καυτερή, χρησιμοποιείστε ποσότητα ανάλογη των... ορίων σας!