Σπιτική σπανακόπιτα με χειροποίητο παραδοσιακό φύλλο
Ακόμη θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιάχνει λαχταριστές πίτες. Από το πρωί ανασκουμπωνόταν, ετοίμαζε το ζυμαράκι της και με το «πετρόβεργο» ή αλλιώς λεπτό πλάστη άνοιγε τα φύλλα ένα-ένα για να απολαύσουμε τη σπιτική λαχταριστή πιτούλα της.
Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου
Το ταλέντο του ανοίγματος φύλλου, μου το κληροδότησε μαζί και το πετρόβεργο της μάνας της (80 χρόνια πετρόβεργο). Όταν βρίσκω ευκαιρία πάντα ανοίγω φύλλο χειροποίητο και φτιάχνω πιτούλες στο κορίτσι μου. Η αγαπημένη της είναι η τυρόπιτα και οι αγαπημένες μου η πρασόπιτα και η σπανακόπιτα.
Σημειώστε τα υλικά και φτιάξτε τη!
Υλικά
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μία πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
νερό όσο σηκώσει
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
3-4 κρεμμυδάκια πράσινα χλωρά
μισό κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 αβγό
λίγο πιπεράκι
1 κούπα τριμμένη φέτα (σκληρή, πικάντικη, αλμυρή)
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, με το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Έπειτα και σιγά σιγά, ρίξτε το νερό και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ωραία, μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Μόλις είναι έτοιμη κόψτε τη σε μπάλες (τόσες όσα και τα φύλλα που θέλετε να φτιάξετε), και σκεπάστε τις με μια πετσέτα.
Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, βάλτε το ψιλοκομμένο σπανάκι σας και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια σας και ζεματίστε τα. Σουρώστε τα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Μέσα στο μπολ, ρίξτε το αβγό, τη φέτα, το πιπεράκι, το λάδι και ανακατέψτε με το χέρι.
Λαδώστε καλά το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε και ανοίξτε το πρώτο φύλλο. Εγώ συνήθως στρώνω, δύο φύλλα στον πάτο, βάζω, γέμιση-φύλλο εναλλάξ και τέλος κλείνω με 2-3 φύλλα. Κάποιες φίλες μου απλά βάζουν τρία φύλλα στον πάτο, ρίχνουν τη γέμιση και κλείνουν με δύο φύλλα. Εσείς φτιάξτε τη όπως μπορείτε και όπως τραβάει η όρεξή σας.
Πριν την ψήσετε κόψτε σε κομμάτια και λαδώστε με ένα πινέλο. Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να έχει αυτό το ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!