Συνταγή για φασόλια γίγαντες στο φούρνο με ντομάτα και θυμάρι
Αντί για την κλασική φασολάδα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής το χειμώνα, σας προτείνουμε να μαγειρέψετε γίγαντες στο φούρνο με πολλά μυρωδικά.
Το μυστικό είναι οι μεγάλες φέτες ντομάτες με τις οποίες θα σκεπάσετε τους γίγαντες που θα σιγοβράζουν στο φούρνο χωρίς να στεγνώσουν. Τη διαφορά κάνουν επίσης τα μυρωδικά, όπως το θυμάρι και η δάφνη ( σε μικρή ποσότητα αν δεν σας αρέσει και τόσο). Θα χρειαστείτε:
Υλικά
½ ή ένα κιλό φασόλια γίγαντες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 καρότα, σε λεπτές φέτες
4 κγ.σάλτσα ντομάτας
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
φρέσκια ρίγανη
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
1¼ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Προθερμένετε το φούρνο στους 180 o C.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα βαθύ πυρέξ ( ακόμα καλύτερα αν έχετε πήλινο), βάζετε τα φασόλια που τα έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Προσθέτετε τα καρότα, περιχύνετε τη σάλτσα ντομάτας και το μείγμα που έχετε ήδη στο μπολ.
Σκεπάζετε τα φασόλια με τις φέτες ντομάτας και βάζετε τα μυρωδικά από πάνω. Τέλος ρίχνετε το ζωμό λαχανικών ( ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νερό) και ψήνετε για περίπου μία ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία ( 170o C). Σερβίρονται ζεστοί από το φούρνο.
Καλή σας όρεξη!