Νηστίσιμη πίτσα με ρόκα, πέστο και φρέσκια ντομάτα
Διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και το μενού επιτάσσει κάτι νηστίσιμο μα πάνω από όλα γευστικό. Φτιάξτε αυτή τη νηστίσιμη πίτσα και σίγουρα θα μας θυμηθείτε. Αφήστε που σίγουρα θα βρει μια θέση στο τραπέζι σας και μετά το Πάσχα.
Υλικά:
Για το πέστο βασιλικού χωρίς τυρί
1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό πλυμένο και καλά στεγνωμένο
3 σκελίδες σκόρδο
3/4 φλ. κουκουνάρι
3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Για τη ζύμη πίτσας
500 γρμ. αλεύρι σταρένιο για ψωμί (όσο σηκώσει)
320 γρμ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.τ.γ αλάτι
Για την πίτσα
1-2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κούπα καβουρδισμένο κουκουνάρι
1 ματσάκι baby ρόκα
βαλσάμικο κρέμα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Φτιάξτε το πέστο βασιλικού
Σε ένα μούλτι (αν δεν έχετε γουδοχέρι) χτυπήστε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέστε εναλλάξ, το κουκουνάρι και το ελαιόλαδο. Προς το τέλος δοκιμάστε για να αλατοπιπερώσετε κατά βούληση.
* Διατηρήστε το πέστο για αρκετό καιρό στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο, φροντίζοντας να καλύπτονται όλα τα υλικά από ελαιόλαδο.
Φτιάξτε τη ζύμη της πίτσας
Σε ένα μπολ ρίξτε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν η μαγιά, η ζάχαρη και το αλάτι. Ρίξτε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε για περίπου ένα λεπτό.
Έπειτα ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώστε καλά και αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη με μία ζελατίνα και μια πετσέτα μέχρι να φουσκώσει σε ζεστό σημείο.
Φτιάξτε την πίτσα σας
Πάρτε ζυμάρι, ανοίξτε με τα χέρια σας μέσα σε ένα ταψάκι που θα έχετε λαδώσει ή επάνω σε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να φουσκώσει λίγο.
Έπειτα με τα δάχτυλά πατήστε ελαφρά τη φουσκωμένη ζύμη σας στη μέση και απλώστε το πέστο βασιλικού.
Βάλτε από πάνω τις ντομάτες και ψήστε στους 200 βαθμούς.
Βγάλτε από το φούρνο, βάλτε baby ροκά, πασπαλίστε με καβουρδισμένο κουκουνάρι και ραντίστε με κρέμα βαλσάμικο.
Καλή επιτυχία!