Συνταγή για τα πιο τέλεια μελομακάρονα
Η πιο νόστιμη συνταγή για τέλεια και πετυχημένα μελομακάρονα είναι αυτή. Πάρτε χαρτί και μολύβι, σημειώστε τα υλικά και φτιάξτε τα!
Υλικά:
220γρ. ελαιόλαδο
50γρ. μέλι
90 γρ. νερό
100γρ. μαύρη ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 βανίλιες
Χυμό (125γρ.) και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
520γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουτερ
130γρ. σιμιγδάλι
για το σιρόπι
250γρ. νερό
500γρ. ζάχαρη μαύρη ή καστανή
70γρ. γλυκόζη
250γρ. μέλι
ένα ξύλο κανέλας
3-4 γαρύφαλλα
λίγες σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση:
Ξεκινήστε την συνταγή φτιάχνοντας πρώτα από όλα το σιρόπι
Βράστε το νερό, τη ζάχαρη,την γλυκόζη,την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Αποσύρετέ το από τη φωτιά και αφού κρυώσει, προσθέστε τις σταγόνες λεμονιού και το μέλι. (extra tip:Αν θέλετε σιρόπι χωρίς καθόλου ζάχαρη βράστε 500 γρ. νερό με ένα ξύλο κανέλας και 3-4 γαρύφαλλα αφήστε το να κρυώσει,προσθέστε 1,5 κιλό μέλι και λίγες σταγόνες λεμονιού)
Σε ένα μπολ με ένα σύρμα ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι.
Σε άλλο μπολ διαλύστε την σόδα στον χυμό πορτοκάλι,μέχρι να αφρίσει,προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε με μιας το μείγμα με το αλεύρι,το baking powder και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Πλάστε τα μελομακάρονα σε μικρές οβάλ μπαλίτσες(μπουκίτσες).
Πιέστε τα ελαφρώς με το δάχτυλό σας πάνω στην επιφάνεια ενός τρίφτη ή κόσκινου για να τους δώσετε το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
Τέλος ψήστε τα μελομακάρονα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί,για 15-20 λεπτά στους 175 C ώσπου να πάρουν ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως ρίξτε τα στο μπολ με το κρύο σιρόπι.
Βυθίστε τα σε αυτό και ανακατέψτε τα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 1- 1,5 λεπτό. (Δοκιμάστε αν στο κέντρο έχουν αρκετό σιρόπι κόβοντας τα στην μέση με το χέρι!)
Τέλος βγάλτε τα με την τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι και στρώστε τα σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι (Για να δώσετε χρώμα στην πιατέλα πασπαλίστε και με λίγα αποξηραμένα λουλούδια, χρησιμοποιήστε τριμμένο φιστίκι, ακόμα και αποξηραμένα φρούτα!)
Καλή Όρεξη!
Κυριάκος Μελάς
Ό,τι χρειαστείτε ρωτήστε με
στο Kiriakos Melas , στο Facebook ή επικοινωνήστε στην σχολή μου kidscookingclub.gr