Τα φαλάφελ είναι παραδοσιακό φαγητό της Ανατολής και είναι οι δικοί μας γνωστοί ρεβιθοκεφτέδες. Μπορείτε να σταθούν μόνα τους ή ως συνοδευτικά. Και συνδυάζονται άψογα γευστικά, με σως ταχίνι. Και αυτήν ακριβώς τη συνταγή ανακαλύψαμε και σας την παρουσιάζουμε, παρακάτω. Επίσης, τα φαλάφελ είναι η ιδανική επιλογή για όσους νηστεύουν.
Υλικά
500 γρ. (2 ½ κούπες) ξερά ρεβίθια
2 λίτρα νερό
½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
¼ ματσάκι φρέσκια μέντα
7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ πάπρικα
2 ¼ κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
5 κ.σ. σουσάμι
1 κ.γ σησαμέλαιο
1 ½ κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα ρεβίθια όλο το προηγούμενο βράδυ
Σουρώνετε την επόμενη μέρα. Τα τοποθετείτε σε ένα απορροφητικό χαρτί και τα σκεπάζετε καλά με απορροφητικό χαρτί. Τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά για άλλες 2 ώρες.
Στο μπλέντερ προσθέτετε τα ρεβίθια, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη μέντα, 5 σκελίδες σκόρδο, το κρεμμύδι, την πάπρικα, τη μαγειρική σόδα, το σουσάμι, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένα απαλό μείγμα.
Μόλις είναι έτοιμο, ξεκινάτε να πλάθετε με τα χέρια τα φαλάφελ, σε μέγεθος ενός μπαλάκι του πινγκ πονγκ.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μόλις κάψει, ρίχνετε σε παρτίδες τα φαλάφελ και τηγανίζετε. Υπολογίστε περίπου 2 με 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Για τη σως ταχινιού
Σε ένα τηγάνι ψήνετε το σουσάμι, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Μην το αφήσετε πολύ και σας μαυρίσει.
Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει (υπολογίστε περίπου 5 λεπτά) και κατόπιν το ρίχνετε στο μπλέντερ μαζί με το σησαμέλαιο και το μισό από το ελαιόλαδο. Χτυπάτε και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Προσθέτετε το ¼ κ.γ. κύμινο, τι2 2 σκελίδες σκόρδο και το χυμό λεμονιού και χτυπάτε.
Σερβίρετε με τα φαλάφελ.
Πηγή: Tasty
Δείτε επίσης
Νόστιμοι αγιορείτικοι ρεβιθοκεφτέδες
Συνταγή για πεντανόστιμη και θρεπτική χειμωνιάτικη σούπα με ρεβίθια, κοτόπουλο και χόρτα