Νηστίσιμη συνταγή: Σαλιγκάρια γιαχνί μια συνταγή του μοναχού Επιφάνιου
Μια νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή, έτσι όπως τη δημοσίευσε ο μοναχός Επιφάνειος στο βιβλίο που επιμελείται ο ίδιος: Μαγειρική του Αγίου Όρους
Υλικά: ( για 8-10 μερίδες)
80 έως 100 σαλιγκάρια
10 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
5 σκελίδες σκόρδο
4 ή 5 φύλλα δάφνης
αλάτι
μαυροπίπερο σε κόκκους
Πιπερι κόκκινο
λίγο κύμινο
5-6 γαρύφαλλα (μπαχαρικό)
2 κανελόξυλα
λάδι 300 γραμμάρια
250 γραμμάρια κρασί μαύρο
2 κουταλιές πελτές
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ψιλοκόψτε τα και σοτάρετε τα ελαφρώς με το λάδ μέσα στην κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά. Βάλτε κατόπιν στην κατσαρόλα τα σαλιγκάρια, προσθέστε λίγο νερό και αφήστε τα να βράσουν για μισή ώρα. Ρίξτε στη συνέχεια το κρασί, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, όπως και τον πελτέ , λιωμένο, αραιωμένο και αφήστε τα να βράσουν όλα μαζί σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας κάπου κάπου.Μετά σαράντα πέντε λεπτά χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και κρατήστε την κατσαρόλα σε αυτή τη θερμοκρασια. Επειδή όμως θα έχουνε σωθεί ήδη τα ζουμιά του φαγητού σας, μην ξεχνάτε να το ανακατεύετε συνεχώς. Αυτή η διαδικασία πρέπει να κρατήσει είκοσι έως τριάντα λεπτά, και τότε θα διαπιστώσετε πως έχουν λιώσει σχεδόν τα κρεμμύδια και έχουν γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα μόνο με το λάδι, άλλωστε η μοσχοβολια τους θα σας τρυπήσει τη μύτη, όπως αναφέρει και ο μοναχός Επιφάνειος. Το φαγάκι σας σε αυτή τη φάση θα είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία!
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για μπρόκολο με σκόρδο στο φούρνο
Ψητά λαχανικά με σως βαλσάμικο. Η υγιεινή νηστίσιμη επιλογή
Συνταγή για το αυθεντικό γαλλικό «Ρατατούι» (το ελληνικό μπριάμ)