Συνταγή για να φτιάξετε την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Αφήστε το χοιρινό στην άκρη και πιάστε τις γαλοπούλες τα Χριστούγεννα!

Συνταγή για να φτιάξετε την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

#tsoulotip: Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρινάδα:

  • 4 λίτρα νερό
  • 2 λεμόνια κομμένα στη μέση
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 2 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 200 γρ. αλάτι χοντρό
  • 8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού

Για τη γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα 2,5 κιλά
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα
  • 7 – 8 κλαράκια θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

Για τη γέμιση:

  • 150 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 10 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
  • 500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο
  • 100 ml νερό
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια

Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved