Συνταγή για να φτιάξετε την πιο νόστιμη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Αφήστε το χοιρινό στην άκρη και πιάστε τις γαλοπούλες τα Χριστούγεννα!
#tsoulotip: Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.
ΥΛΙΚΑ
Για τη μαρινάδα:
- 4 λίτρα νερό
- 2 λεμόνια κομμένα στη μέση
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 μάτσο μαϊντανό
- 2 κ.σ. θυμάρι ξερό
- 5 κ.σ. μέλι
- 200 γρ. αλάτι χοντρό
- 8 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
Για τη γαλοπούλα:
- 1 γαλοπούλα 2,5 κιλά
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 1 πράσινο μήλο κομμένο στα τέσσερα
- 7 – 8 κλαράκια θυμάρι
- 3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι
- 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 3 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
- 150 γρ. βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 10 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
- 500 γρ. ψωμί του τοστ θρυμματισμένο
- 100 ml νερό
- αλάτι και πιπέρι
- 1 πράσινο μήλο κομμένο σε κυβάκια
Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com