Κυρά Σαρακοστή: Το έθιμο και η συνταγή
Τι είναι το έθιμο της κυρά Σαρακοστής;
Ένα από τα πιο παλιά έθιμα του Πάσχα είναι αυτό της κυρά-Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής.
Στις περισσότερες περιοχές, η κυρά-Σαρακοστή ήταν χάρτινη ζωγραφιά μιας γυναίκας, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια σαν να προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει.
Στο τέλος της κάθε εβδομάδας έκοβαν ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το τελευταίο κομμάτι το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα και αυτός που το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν από το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!
Διαβάστε περισσότερα στο giorgostsoulis.com