Νόστιμο σουφλέ πατάτας!
Εύκολο, γρήγορο και νόστιμο το σουφλέ πατάτας είναι ιδανικό για τον μπουφέ του παιδικού σας πάρτι αλλά και για το μεσημεριανό σας γεύμα.
Δοκιμάστε την συνταγή του πιο εύκολου σουφλέ.
ΥΛΙΚΑ
• 5 μεγάλες πατάτες
• 450ml γάλα
• 3 κ.σ. βούτυρο
• 3 κ.σ. αλεύρι
• 1/2 φλιτζάνι τριμένο κεφαλοτύρι αλμυρό
• 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί επιλογής σας όπως γκούντα, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα
• 1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα (ιδανικά για να λιώσει, αλλά αν δεν έχετε, αντικαταστήστε την με άλλο τυρί που λιώνει, π.χ. κασέρι)
• 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
• αλάτι, πιπέρι
• 1-2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Οδηγίες:
1. Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες για 15 λεπτά να μαλακώσουν. Τις σουρώνετε και τις κόβετε σε λεπτές φετούλες.
2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στο αερόθερμο στους 180C. Βουτυρώστε καλά ένα τετράγωνο ταψάκι και το πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά (βοηθάει ν' απορροφηθούν τα υγρά της πατάτας)
3. Σε αντικολλητική κατσαρόλα φτιάχνετε τη μπεσαμέλ: λιώνετε το βούτυρο μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Τότε ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με το χτυπητήρι των αυγών μέχρι να ενωθούν τα υλικά πλήρως. Τότε σιγά σιγά ρίχνετε το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη. Αυτό βοηθάει να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Μόλις γίνει μια παχύρευστη σάλτσα, προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και το τριμμένο μοσχοκάρυδο και βγάζετε από τη φωτιά.
4. Βάλτε στο ταψί τις μισές πατάτες. Ρίξτε από πάνω τα μισά τριμμένα τυριά. Στρώστε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες και μετά το υπόλοιπο τυρί εκτός από όσο χρειάζεται για να καλύψετε την επιφάνεια του φαγητού μετά. Καλύψτε τις πατάτες με τη μπεσαμέλ. Κουνήστε λίγο το ταψί να πάει η σάλτσα παντού. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί που κρατήσατε.
5. Ψήστε για 45 λεπτά. Αφήστε το λίγο να μείνει και να σφίξει πριν το σερβίρετε. Είναι καλύτερο χλιαρό, όχι καυτό και ταιριάζει πολύ με πράσινη σαλάτα.