Τρεις ξεχωριστές συνταγές για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά
Από την αρχαία Ελλάδα στην Ιταλία και από εκεί στα ντουλάπια της κουζίνας και της καρδιάς μας
Τα ζυμαρικά δεν είναι μόνο ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, αλλά και ένα αναπόσπαστο, υψηλής θρεπτικής αξίας κομμάτι της διατροφής μας. Μπορεί οι Ιταλοί γείτονές μας να τα έχουν αναγάγει σε δικό τους «εθνικό» πιάτο, η πρώτη αναφορά της ύπαρξής τους όμως, χρονολογείται στην αρχαία Ελλάδα γύρω στο 1.000 π.Χ ως «λάγανον». Το λάγανον ήταν μία ιδιαίτερα φαρδιά επίπεδη ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε μακριές, στενές λωρίδες. Λίγους αιώνες αργότερα μεταφέρεται στην Ιταλία όπου και παίρνει τη λατινική ονομασία «laganum», που σήμερα μεταφράζεται σε «λαζάνια». Από το 15ο αιώνα και έπειτα παρατηρείται η μαζική τους πλέον παρασκευή, ενώ από τον 19ο αρχίζουν να εξαπλώνονται σε όλη την Ιταλία.
Παρότι πρόκειται για μία τροφή που μπορεί να καταναλωθεί από μικρά παιδιά μέχρι άτομα της τρίτης ηλικίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λανθασμένα ισχυρίζονται πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα παχυντικό προϊόν.
Διαβάστε περισσότερα στο epithimies.gr