Πεντανόστιμες σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι - Γρήγορες και εύκολες (vid)
Σαλάτες ιδανικές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Σε κάθε εορταστικό τραπέζι δεν λείπουν ποτέ οι σαλάτες. Μάλιστα λόγω της ημέρας, οι σαλάτες είναι περισσότερες και λίγο πιο …ψαγμένες με υλικά όπως ρόδι, πορτοκάλι , καρύδια, ρόκα.
Οι συνταγές που υπάρχουν για γευστικές και ιδιαίτερες σαλάτες είναι πραγματικά πάρα πολλές. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε προκειμένου να τις ετοιμάσετε για το σημερινό τραπέζι
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με κοτόπουλο, ρόδι και καραμελωμένα καρύδια
Υλικά
Ρόκα ή μαρούλι ( ή ανάμεικτη πράσινη σαλάτα)
Ένα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λωρίδες
1 κόκκινο ή πράσινο μήλο
1/2 φλιτζάνι ρόδι
1/2 φλιτζάνι τυρί gorgonzola
3/4 φλιτζάνι καρύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού κανέλα
Dressing
1/2 φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας καθαρό σιρόπι σφενδάμου
½ κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
1/4 φλιτζάνι νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένετε την πράσινη σαλάτα, τη στραγγίζετε, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψήστε στο γκριλ το κοτόπουλο ή σ’ ένα αντικολλητικό ταψί και κόψτε το μήλο σε κομμάτια (με ή χωρίς τη φλούδα) και αντίστοιχα το τυρί.Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτοντας τη ζάχαρη και την κανέλα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τα καρύδια να κρυώσουν.
Αναμειγνύετε όλα τα υλικά μαζί - και το ρόδι -και προσθέτετε στο τέλος το dressing.
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι
Υλικά
ένα μαρούλι ή μείγμα σαλάτας ( μαρούλι , ρόκα)
2 πορτοκάλια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια ( όχι τετράγωνα)
ένα φλυτζάνι φιστίκια Αιγίνης
ένα φλιτζάνι ρόδια
1/2 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί ( ή τυρί της αρεσκείας σας)
Βινεγκρέτ
5 κουταλιές φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (από περίπου μισό μεγάλο πορτοκαλί ομφαλό)
4 κουταλάκια του γλυκού μέλι
3 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξίδι σαμπάνιας
1 κουταλιά λάδι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα dijon
1/8 κουταλάκι αλάτι κοσέρ
1/16 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετήστε την πράσινη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα.
Καθαρίζετε τα πορτοκάλια και μαζί με τα φιστίκια και τα ρόδια, τα προσθέτετε πάνω στην πράσινη σαλάτα. Πασπαλίζετε με το κατσικίσιο τυρί.
Για τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας το πιπέρι και το αλάτι μέχρι το μείγμα να δέσει. Σερβίρετε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ στο κέντρο ή την περιχύνετε.