Το καλαμπόκι είναι πεντανόστιμο. Είναι γλυκό, είναι κίτρινο, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και τα παιδιά (τουλάχιστον τα περισσότερα) το λατρεύουν.
Πότε όμως μια μαμά μπορεί να δώσει στο παιδί της καλαμπόκι; Πότε είναι ασφαλές;
Κάνει τα παιδιά να φάνε καλαμπόκι;
Το καλαμπόκι είναι ασφαλές για το μωρό σας, αλλά δεν μπορείτε να το εντάξετε στις πρώτες τροφές που θα δοκιμάσει. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά τον πρώτο καιρό να δίνετε στο παιδί σας τροφές όπως δημητριακά, φρούτα και πολτοποιημένα λαχανικά πριν προσθέσετε το καλαμπόκι στη διατροφή του.
Εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό αλλεργιών στο καλαμπόκι, θα πρέπει να το αποφύγετε μέχρι να μεγαλώσει το μωρό σας. Επίσης, τα μωρά με έκζεμα δεν πρέπει να τρώνε καλαμπόκι εάν δεν έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του ο γιατρός σας.
Πώς και πότε να εντάξετε το καλαμπόκι στη διατροφή του παιδιού
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP), το καλαμπόκι μπορεί να εισαχθεί μετά από έξι μήνες στη διατροφή του μωρού και όταν θα αρχίσει να τρώει στερεά τρόφιμα. Ωστόσο, αν ανησυχείτε για τις αλλεργίες, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να κλείσει το πρώτο του έτους.
Αξίζει να γνωρίζετε ότι το καλαμπόκι δεν χωνεύεται εύκολα, επομένως είναι σκόπιμο να καθυστερήσετε την κατανάλωσή του, μέχρι να βελτιωθεί το πεπτικό του σύστημα.
Από τη στιγμή που θα σας δοθεί το πράσινο φως για να εντάξετε το καλαμπόκι στη διατροφή του παιδιού σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι μαγειρέματος.
- Τα μωρά μπορούν να καταναλώσουν πουρέ καλαμποκιού.
- Από την ηλικία των 18-24 μηνών μπορείτε να λιώνετε το καλαμπόκι με ένα πιρούνι.
- Από τα δύο χρόνια και μετά ένα παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα δόντια του για να μασήσει. Έτσι θα μπορεί να απολαύσει το καλαμπόκι που θα του πάρετε από το δρόμο ή το καλαμπόκι που θα βράσετε.
Η διατροφική αξία του καλαμποκιού (100γρ):
- Ενέργεια 360 kJ (86 kcal)
- Υδατάνθρακες 18.7 g
- Πρωτεΐνες 3.27 g
- Λιπαρά 1.35 g
- Σίδηρο 0.52 mg
- Μαγνήσιο 37 mg
- Μαγγάνιο 0.163 mg
- Φώσφορο 89 mg
Βιταμίνες που περιέχει:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Β6
- Βιταμίνη C
Τα οφέλη του καλαμποκιού στα μωρά:
- βοηθά να πάρουν βάρος
- βοηθά στην ανάπτυξη
- βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
- συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των μυών και των νεύρων
- προστατεύει τα κύτταρα του αίματος
- βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
πηγή: momjunction.com