Συνταγή για λαχταριστό παντζαροκέικ!
Χαζεύοντας μια μέρα στο ίντερνετ σε ένα blog ενός Αγγλου chef βρήκα μια συνταγή που αποδείχτηκε η αγαπημένη της οικογένειας και των φίλων μας και ιδιαίτερα της φίλης μου της Γιώτας!
Δεν σας κρύβω πως στην αρχή είχα τους ενδοιασμούς μου μιας και η συνταγή απαιτούσε βραστό παντζάρι .Σας πληροφορώ πως από τότε το έχω φτιάξει άπειρες φορές με τι ίδιο πάντα αποτέλεσμα! Το κέικ να εξαφανίζετε σε μερικές ώρες! Ταυτόχρονα είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεγελάσω τα παιδιά μου λέγοντας τους πως είναι σοκολατόπιτα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ υγιεινό κέικ αφού περιέχει ελαιόλαδο και παντζάρι.
Δοκιμάστε το και εσείς.. μη τους πείτε τι περιέχει στην αρχή ,αφήστε τους να μουγκρίσουν με κλειστά τα μάτια την ώρα που το απολαμβάνουν και μετά πείτε τι έχει μέσα! Θα δείτε τα μάτια τους να γουρλώνουν από την έκπληξη και μετά από λίγο θα ζητήσουν και δεύτερο κομμάτι. Βάλτε ποδιές και ....ξεκινάμε!
Υλικά:
250γρ πολύ καλά βρασμένο παντζάρι (μπορείτε να βρείτε έτοιμο συσκευασμένο σε super market)
250γρ ζάχαρη
200ml ελαιόλαδο
180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
70 γρ κακάο (3 μεγάλες κουταλιές της σούπας περίπου)
10 γρ baking powder (3 κουταλιές γεμάτες του γλυκού)
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Κοσκινίστε σε ένα μπωλ το αλέυρι το κακάο το baking powder και τις βανίλιες.
Πολτοποιήστε σε ένα blender το παντζάρι το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν με λεία κρέμα. Εδώ το κάνει ο γιος μου για μένα. (Είναι η αγαπημένη του δουλειά)
Ρίξτε τώρα το μείγμα μέσα στο μπωλ με το κακάο και το αλέυρι και ανακατέψτε καλά.Καταπληκτικό το χρώμα !!!!
Χτυπήστε με το μίξερ τώρα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν λίγο και ρίξτε τα και αυτά στο υπόλοιπο μείγμα.
Ανακατέψτε απαλά με μία μαρίζα (σπάτουλα σιλικόνης) με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.Είναι έτοιμο!!!
Ψήστε σε μία βουτυρωμένη φόρμα ή ταψί σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180'C σε αντιστάσεις πάνω κάτω για μία ώρα περίπου.
Πριν το βγάλετε βεβαιωθείτε πως είναι ψημένο εσωτερικά διαπερνώντας το με ένα μαχαίρι ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι.Αν βγει καθαρό χωρίς ζύμη ,είναι έτοιμο.Είναι σίγουρο πως το κέικ σας πάνω έχει μια ρωγμή,είναι απολύτως φυσικό μην αγχωθείτε και μην περιμένετε να φουσκώσει πολύ όπως τα κλασικά κέικ,αυτό είναι ιδιαίτερο!
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
Σας προτείνω να το κόψετε σε όσες στρώσεις εσείς επιθυμείτε και να το γλασάρετε με σοκολάτα,πραλίνα φουντουκιού η ακόμα ταχίνι ή φυστικοβούτυρο.
Σας δείχνω μερικούς τρόπους σερβιρίσματος,εσείς όμως στολίστε τα με ό,τι εσείς επιθυμείτε!
Εμένα ήδη έχουν μαζευτεί γύρω μου τα μικρά μου και περιμένουν να τους σερβίρω!
Φιλάκια σοκολατένια!!!