Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό

Η περίοδος της νηστείας για όσους νηστεύουν καθ’όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει για εκείνους που νηστεύουν 1-2 εβδομάδες πριν από το Πάσχα.

Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό

Ο αποκλεισμός των ζωικών προϊόντων από το διαιτολόγιο είναι μία πρακτική που έχει να μας προσφέρει πολλά οφέλη. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Αρχικά, η αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά μειώνουν κατά πολύ την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, που είναι κύριοι διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπρόσθετα, η πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνεται λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών.

Τα τρόφιμα αυτά είναι και πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που δρουν προστατευτικά ενάντια σε χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, η κατανάλωση των θαλασσινών αυξάνει το περιεχόμενο της διατροφής σε καλά λιπαρά. Τέλος, η αποχή από τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο αποκλείει τα λιπαρά γλυκά από τη διατροφή μας και οι νηστίσιμες εκδοχές των γλυκών είναι συνήθως πιο ελαφριές.

Έτσι λοιπόν η νηστεία έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό και είναι μία καλή ευκαιρία να τραφούμε πιο υγιεινά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε.
• Το ασβέστιο. Βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα κι έτσι λοιπόν σε περίοδο νηστείας θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.
Ο σίδηρος. Είναι καλύτερα βιοδιαθέσιμος στον οργανισμό όταν προέρχεται από ζωϊκές πηγές. Για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκεται σε θαλασσινά, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά θα πρέπει να συνοδεύουμε το γεύμα μας με κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως το πορτοκάλι ή ο χυμός του.

Συμπερασματικά, η περίοδος της νηστείας μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για τον οργανισμό μας, αρκεί να καταναλώνουμε ποικιλία τροφών προσέχοντας τους συνδυασμούς των τροφίμων για να εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved