Πώς θα μάθω τα παιδιά μου να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές;

Οι διατροφικές συνήθειες υιοθετώνται από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα όταν τα παιδιά έρθουν σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον και τους συνομηλίκους τους εκτίθενται σε νέα διατροφικά ερεθίσματα.

Πώς θα μάθω τα παιδιά μου να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές;

Αυτή είναι μία περίοδος που μπορούν εύκολα να παρασυρθούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Για να το εμποδίσετε λοιπόν αυτό, στο βαθμό που είναι εφικτό, θα πρέπει να έχετε μάθει στα παιδιά να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές από μικρότερες ηλικίες. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

1. Αφήνετε τα παιδιά να σερβιριστούν μόνα τους. Με τον τρόπο αυτό θα μάθουν να αποφασίζουν για το ποιες τροφές θα επιλέξουν και σε ποιες ποσότητες. Επιπρόσθετα, θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται περισσότερο τα σήματα πείνας και κορεσμού. Μην ξεχνάτε να τους δίνετε μικρότερα πιάτα και μπολ που τους είναι πιο εύκολο να χειριστούν και να τα ενθαρρύνετε για την προσπάθειά τους.
2. Βοηθήστε τα παιδιά να αγαπήσουν ποικιλία τροφίμων. Για πολλούς από εσάς η αποδοχή ενός νέου τροφίμου από το παιδί μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς πολλά παιδιά αντιστέκονται σε νέες γεύσεις κρίνοντας πολλές φορές ένα τρόφιμο και από την εμφάνιση. Προσφέρετέ τους νέα τρόφιμα και σε διαφορετικές μορφές ανά τακτά κι επαναλαμβανόμενα διαστήματα με υπομονή μέχρι να τα δοκιμάσουν και να αποδεχτούν. Μπορείτε επίσης να τα προσφέρετε μαζί με κάποιο «οικείο» τρόφιμο που αρέσει στα παιδιά.
3. Αφήστε τα παιδιά να γίνουν οι μικροί σας βοηθοί στην κουζίνα. Μην ξεχνάτε πως τους αρέσει να δοκιμάζουν μία συνταγή, στην οποία έχουν προσθέσει τα υλικά. Ανάλογα με την ηλικία τους μπορείτε να τα αφήσετε να σας βοηθούν σε διάφορα στάδια. Για παράδειγμα, παιδιά 2 ετών μπορούν κόψουν με τα χέρια τους μαλακές τροφές, παιδιά 3 ετών μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσθήκη και την ανάδευση υλικών, ενώ παιδιά 4-5 ετών, μπορούν να μετρήσουν με τη βοήθειά σας τις ποσότητες των υλικών και να σας βοηθούν στο ζύμωμα.
4. Γίνετε εσείς το παράδειγμα προς μίμηση. Η μίμηση είναι πολύ έντονη στις μικρές ηλικίες, γι’αυτό φροντίστε να απολαμβάνετε οικογενειακά γεύματα. Έτσι, οι δικές σας υγιεινές διατροφικές επιλογές θα επηρεάσουν θετικά τα μικρά παιδιά.
5. Ακούστε τα παιδιά όταν σας λένε ότι έχουν χορτάσει. Τα παιδιά είναι σε θέση να καταλαβαίνουν πότε πεινούν και πότε έχουν χορτάσει, γι’αυτό και η πίεσή σας να αδειάσουν το πιάτο τους μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις διατροφικές τους συνήθειες.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved