Πέντε σημάδια διαταραγμένης λειτουργίας του μεταβολισμού
Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας προκειμένου ο οργανισμός μας να διατηρηθεί στη ζωή.
Οι αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα έτσι ώστε το φαγητό που προσλαμβάνουμε να μετατραπεί σε ενέργεια είναι μόνο μερικές από αυτές. Κι ενώ με την πάροδο των ετών είναι φυσιολογικό να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός υπάρχουν κάποια σημάδια ότι ο μεταβολισμός σας δε λειτουργεί σωστά.
1. Αισθάνεστε συνεχώς κόπωση
Αν η κούραση δεν οφείλεται στην έλλειψη ύπνου ή σε αυξημένο φόρτο πνευματικής εργασίας ή φυσικής δραστηριότητας, τότε μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δε μετατρέπει αρκετά γρήγορα την τροφή σε ενέργεια για να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά.
2. Έχετε συχνά επιθυμία για γλυκά και αμυλούχα τρόφιμα
Μπορεί η διατροφή σας είναι ισορροπημένη και να ξεκουράζεστε επαρκώς, αλλά να επιθυμείτε σχεδόν καθημερινά τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και άμυλο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο οργανισμός σας ζητά τροφές που θα του δώσουν γρήγορα ενέργεια γιατί δεν μπορεί να αξιοποιήσει επαρκώς την ενέργεια από τις υπόλοιπες τροφές.
3. Παίρνετε βάρος παρά το γεγονός ότι προσέχετε
Όπως είπαμε, είναι φυσιολογικό με την πάροδο των ετών να παρατηρείται αύξηση του βάρους λόγω μειωμένης λειτουργίας του μεταβολισμού. Ωστόσο, αν προσέχετε τη διατροφή σας και ασκείστε τακτικά αλλά παρόλα αυτά να βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά σας να ανεβαίνει, ο μεταβολισμός σας μπορεί να υπολειτουργεί.
4. Το δέρμα και τα μαλλιά σας είναι ξηρά
Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τα κύτταρα που είναι απαραίτητα για την ανάπλαση του δέρματος και των μαλλιών δεν ανανεώνονται γρήγορα. Επιπρόσθετα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.
5. Κρυώνετε συνέχεια και η διάθεσή σας εναλλάσεται συχνά
Η αδυναμία του οργανισμού να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος λόγω μειωμένης παραγωγής θερμότητας και η συναισθηματικές μεταπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν υπολειτουργία του μεταβολισμού.
Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω σημάδια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας που θα διερευνήσει το θέμα με ιατρικές εξετάσεις προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com
Διαβάστε επίσης
Κάνω δίαιτα και ασκούμαι αλλά δε χάνω κιλά. Μήπως φταίει ο μεταβολισμός μου;
O βασικός μεταβολισμός πέφτει 25% στην εφηβεία!