Είχε το έφηβο παιδί σας την πρώτη του σεξουαλική επαφή; Μην πανικοβάλλεστε!
Μήπως σας πλησίασε το παιδί σας και σας είπε ότι είχε την πρώτη του σεξουαλική φορά; Μήπως νιώσατε ότι κάτι δεν καταλάβατε σωστά και πως κάτι άλλο εννοεί; Μήπως ακόμα χειρότερα, δεν σας είπε τίποτα αλλά βρήκατε "εντελώς τυχαία" στα πράγματά του προφυλακτικά;
Ναι λοιπόν, έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείτε πως το μικρό σας, δεν είναι πια και τόσο ...μικρό! Ξεκινάει ή ξεκίνησε τη σεξουαλική του ζωή! Μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι μικρό ηλικιακά αλλά είναι γεγονός πως ο μέσος όρος που ο έφηβος ή η έφηβη ξεκινάνε τη σεξουαλική τους ζωή έχει κατέβει πολύ από τα ...δικά μας χρόνια. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε πως η ηλικία που ο έφηβος κάνει το σεξουαλικό του άνοιγμα είναι κατά μέσον όρο τα 14 περίπου χρόνια. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για όλους τους έφηβους.
Χρειάζεται λοιπόν ο γονιός να καταλάβει, είτε του αρέσει, είτε όχι, πως το παιδί του δεν είναι πια παιδί και ότι δεν μπορεί επίσης να το εμποδίσει ή να του επιβάλλει πότε θα κάνει σεξ.
Αυτό που μπορεί όμως και είναι απαραίτητο να κάνει, είναι να του έχει μιλήσει για το σεξ. Η σεξουαλική αγωγή είναι αυτή που θα κατοχυρώσει στο παιδί του τη σεξουαλική, τη ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Η σεξουαλική αγωγή που πρέπει να ξεκινάει από τη νηπιακή ηλικία, μαθαίνοντας το παιδάκι να σέβεται το σώμα του και να το αγαπάει.
Ας γυρίσουμε όμως και πάλι στο σήμερα, όπου ο γονιός έμαθε πως το παιδί του έχει χάσει τη ...παρθενιά του.
- Οφείλει να σταθεί δίπλα του, να το ρωτήσει πως αισθάνθηκε, να δει αν έχει απορίες, αν του δημιουργήθηκαν ερωτηματικά, καθώς και αν υπάρχουν μύθοι και παραπληροφόρηση γύρω από το σεξ.
- Να το ενθαρρύνει να ρωτήσει όσα χρειάζεται να μάθει χωρίς όμως να προσπαθήσει να το τρομοκρατήσει για να αποτρέψει ή και να καθυστερήσει το σεξουαλικό του άνοιγμα .
- Να επιμείνει επίσης στη χρήση προφύλαξης και τους πιθανούς κινδύνους, με λόγια όμως απλά, χωρίς να προξενήσει στο παιδί του άγχος και φόβο για την σεξουαλική επαφή.
- Να του μιλήσει για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, για τις σεξουαλικές προσδοκίες και τους μύθους...
- Μπορεί επίσης να μοιραστεί και τη δική του πρώτη φορά ως εμπειρία, όχι με λεπτομέρειες βέβαια, καθώς και τη δική του ανησυχία γύρω από την σεξουαλική ζωή του παιδιού του. Και εδώ, είναι που σταματάει ο γονικός ρόλος για το σεξουαλικό άνοιγμα του παιδιού του, όσο παράξενο και αν ακούγεται!
Αν ο ίδιος ο γονιός δεν έχει αναπτύξει τέτοιου είδους σχέση με το παιδί του να μιλήσουν για αυτά τα θέματα, μπορεί να το πάει σε έναν ειδικό που θα μπορέσει να το ενημερώσει υπεύθυνα και έγκυρα για σεξουαλικά ζητήματα.
Είναι πολύ σημαντικό για τον έφηβο ή την έφηβη να αισθάνεται πως μπορεί να βρει σωστή πληροφόρηση από τους δικούς του ανθρώπους που πραγματικά το αγαπάνε και θέλουν το καλό του και ότι μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απορίες του. Όχι, να νιώθει πως έχει έναν ή και τους δύο γονείς που στέκονται με επικριτική θέση απέναντί του, που θα το κοροϊδέψουν ή θα τον μαλώσουν αν τολμήσει να ξεστομίσει κάτι για τη σεξουαλική του ζωή ή ότι προσπαθούν να το κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν στη ...παιδική του ηλικία μέσα από την υπερπροστασία τους.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια του site μας εδώ!