Να φιλάμε το παιδί μας στο στόμα;
«Είναι σωστό να φιλάω το παιδί μου στο στόμα; Μήπως ο κόσμος με κακοχαρακτηρίσει;» ,ερωτήσεις που ακούμε από πολλές μαμάδες και μπαμπάδες θα τολμούσα να πω, αν και όχι τόσο συχνά.
Ποιος είναι αυτός που δεν θέλει το φιλί; Το φιλί που λειτουργεί ως ένδειξη αγάπης και λατρείας. Σε αρκετές κοινωνίες θεωρείται απλά ένας καθημερινός τρόπος έκφρασης της γονικής αγάπης. Άλλωστε, το φιλί και το χάδι δίνουν στο παιδί μας τα κατάλληλα εφόδια να μάθει και εκείνο με τη σειρά του να εκφράζει τα συναισθήματά του, την αγάπη και τη τρυφερότητα.
Το να φιλήσει ένας γονιός το παιδί του στο στόμα, αποτελεί την δική του έκφραση αγάπης προς το μικρό του. Αν παρατηρήσουμε και τη φύση, θα δούμε ακόμα και τα θηλαστικά, να γλύφουν τα μικρά τους και να τα φροντίζουν με ανάλογο τρόπο.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάτι άσχημο ή πονηρό στο να φιλήσει ο γονιός το παιδί του στο στόμα όταν αυτό βέβαια βρίσκεται στη πολύ μικρή ηλικία. Καλύτερα όμως να το αποφύγει, όχι για λόγους «ηθικής» αλλά επειδή το παιδί δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη δική μας αντοχή στα μικρόβια. Μπορεί να είμαι ο γονιός του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαι απαλλαγμένος από μικρόβια που μπορώ να του μεταδώσω. Υπάρχει βέβαια και η μερίδα των γιατρών που υποστηρίζουν ότι ας μην είμαστε τόσο πια προσεκτικοί με την μετάδοση μικροβίων στο παιδί, ας το αφήσουμε να βάλει κάτι στο στόμα του που δεν είναι τόσο καλά πλυμένο ή ας το γλύψει κάποιες φορές και ο σκύλος που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι, έτσι ώστε να αναπτύξει αντισώματα.
Όπως και να έχει, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν χρειάζεται να φτάνουμε στα άκρα. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας πιο ελεύθερο να εκφραστεί, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος έκφρασης της αγάπης το φιλί στο στόμα, ας είμαστε λίγο πιο δημιουργικοί μερικές φορές. Και αν επιμένουμε να φιλάμε το παιδί μας στο στόμα, από τα 2 του χρόνια και μετά, καλό είναι να το σταματήσουμε, εφόσον το παιδί μας αναπτύσσεται ψυχοσεξουαλικά και οι απορίες του και η περιέργεια για τις διαφορές των δύο φύλων αρχίζει και εκδηλώνει τα σημάδια της. Άλλωστε δεν υπάρχει μόνο το στόμα για το φιλί!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Διαβάστε επίσης:
Πόσο επικίνδυνο είναι ένα φιλί στο στόμα για το παιδί σας
Όχι δεν θα απολογηθώ που φιλάω τα παιδιά μου στο στόμα!
«Ένα φιλί στο στόμα, παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του παιδιού μου!»