Πώς να επιλέξετε τα apps των καλοκαιρινών διακοπών των παιδιών σας

Καλοκαίρι σημαίνει απλά ότι τα παιδιά μας δεν έχουν υποχρεώσεις για το σχολείο, οπότε μπορείτε να περάσουμε περισσότερες ώρες μαζί τους.

Του Δημήτρη Μαλλά

Επιπλέον, καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, οπότε ο χρόνος μαζί τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Και θα πρέπει να επιδιώκουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες εκτός σπιτιού μαζί τους.

Όσο, όμως, και αν το προσπαθείς, ακόμη και στις διακοπές, δεν είναι πάντα εφικτό να ασχολείσαι διαρκώς με τα παιδιά σου. Και τη δεκαετία του ‘10 είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο -ακόμη και στις διακοπές- να βλέπουμε τα παιδιά μας να ασχολούνται με το tablet -τα μικρότερα- ή το smartphone -τα μεγαλύτερα- για αρκετή ώρα. Σε πολλές περιπτώσεις, το κάνουν, βέβαια, όταν βαρεθούν να παίζουν με άλλα παιδιά και είναι για μικρό -σχετικά- χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν και πολλές ακόμη περιπτώσεις όπου τα παιδιά περνούν ώρες μπροστά στην οθόνη του tablet ή του smartphone. Όπως είναι προφανές, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι καλό για το παιδί να περνά αρκετό χρόνο χρησιμοποιώντας μία φορητή συσκευή.

Το ιδανικό είναι, φυσικά, το παιδί να μην ασχολείται καθόλου με ...οθόνες αλλά από την άλλη, άπαντες γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί «ανακούφιση» που δεν χρειάζεται να προσέχουμε τα παιδιά μας που ασχολούνται με το tablet και εμείς μπορούμε να μιλήσουμε με έναν φίλο μας, τα παιδιά του οποίου, επίσης, ασχολούνται με το ίδιο «άθλημα». Τα tablets και τα smartphones αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας τόσο της δικής μας όσο και των παιδιών μας και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να βελτιώσουμε την κατάσταση; Αρκετά πράγματα. Και το κυριότερο είναι να επιλέξουμε τα σωστά apps για τις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας.

Να σημειώσω ότι τα περισσότερα tablets έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε kids mode, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να «πειράξουν» τις εφαρμογές που θα έχουμε ήδη εγκαταστήσει στο tablet που θα τους δώσουμε. Εξαιρετικά πρακτικό αυτό αλλά θα πρέπει να διαλέξουμε και τα κατάλληλα apps.

Βασικό κριτήριο επιλογής είναι, φυσικά, η ηλικία. Apps για ηλικίες έως 8-10 ετών υπάρχουν πολλά, όπως, για παράδειγμα, το ελληνικό Zingyland, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δωρεάν. Για τις πιο μικρές ηλικίες (έως 5 ετών) προτιμείστε apps με πολλά χρώματα και εικόνες και κυρίως που μπορεί να έχουν έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, για ηλικίες 2-5 ετών υπάρχουν apps όπως το Busy Shapes που επιτρέπουν στο παιδί να μάθει για τα σχήματα μέσα από το παιχνίδι. Ή το Toddler Lock, ένα app που κρατά «κλειδωμένο» το smartphone αλλά προβάλλει χρώματα και σχήματα απασχολώντας ένα μωρό! Με ένα τέτοιο app, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως καλέσει τον διευθυντή σας ενώ είστε διακοπές και σε ανοικτή ακρόαση ακουστούν διάφορα πράγματα που δεν θα θέλατε να ακούσει ο συγκεκριμένος άνθρωπος.

Γενικότερα, η πρόταση που κάνουν οι ειδικοί είναι πως τα apps που θα επιλέγετε θα πρέπει να μοιάζουν με παιχνίδια εκπαιδευτικού περιεχομένου. Μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να έχουν πόντους και επίπεδα, καθώς πολλά παιδιά ενδιαφέρονται λιγότερο απ’ όσο νομίζουμε οι γονείς για high scores αλλά προτιμούν να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Και υπάρχουν αρκετές τέτοιες εφαρμογές όπως είναι το Toca Tea Party, το Me by TinyBob ή το My Playhome.

Εκεί που δυσκολεύει πάντως η κατάσταση είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπου τα παιδιά έχουν άποψη για τα apps με τα οποία θέλουν να ασχοληθούν στις διακοπές τους. Το πλεονέκτημα που έχουμε οι γονείς είναι ότι χρειάζονται τον κωδικό μας για το App Store ή το Play Store για να «κατέβει» μία εφαρμογή. Αν τα παιδιά μας έχουν μάθει τον κωδικό, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί άμεσα.

Σε αυτές τις ηλικίες, οι ειδικοί προτείνουν πάλι εκπαιδευτικού περιεχομένου παιχνίδια, ενώ συνιστούν προσοχή και στο θέμα του video. Τα παιδιά λατρεύουν το YouTube, όπου υπάρχει μεν πολύ περιεχόμενο κατάλληλο γι’ αυτά, όπως υπάρχει και περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για τις ηλικίες 8-11 ετών. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήσετε να «κλειδώσετε» τη συσκευή σε kids mode και πείστε τα παιδιά σας ότι θα πρέπει να προτιμούν το YouTube Kids, την ειδική έκδοση του YouTube για τις μικρότερες ηλικίες.

Όσον αφορά τις ηλικίες από 11 ετών και πάνω, η κατάσταση θέλει ειδικό χειρισμό. Τα παιδιά έχουν αρχίσει πλέον να γνωρίζουν πώς να χειρίζονται ένα smartphone, απαιτούν το δικό τους και το παίρνουν, επειδή θέλουμε οι γονείς να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας, και συνήθως εγκαθιστούν τις εφαρμογές που θέλουν αυτά. Και έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Για παράδειγμα, το Musical.ly το «ανακάλυψα» από την κόρη μου και έχω εκπλαγεί από την τεράστια δημοτικότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής. Και υπάρχουν πολλές ακόμη.

Για έναν πατέρα με κόρη ή γιο που εισέρχεται στην εφηβεία είναι πραγματικά πειρασμός να εγκαταστήσεις μία εφαρμογή παρακολούθησης όλων των ενεργειών που κάνει το παιδί μας. Όμως, από την άλλη πλευρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος το παιδί σας να ανακαλύψει ότι το «παρακολουθείται» και αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση σας. Είναι προτιμότερη η συζήτηση και να έρχεται μόνο του και να σας ενημερώνει για το τι τον ενοχλεί στον κόσμο του Διαδικτύου και των apps.

Αυτό πάντως για το οποίο θα μπορούσατε να πείσετε το παιδί σας είναι να σας αφήσει να εγκαταστήσετε μία εφαρμογή που να σας επιτρέπει να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται μέσω του GPS. Τέτοιου είδους εφαρμογές – υπηρεσίες υπάρχουν πολλές, όπως είναι το Life360 και σας επιτρέπουν να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που είναι τα παιδιά σας, εφόσον έχουν μαζί τους το smartphone τους. Και πιθανότερα θα το έχουν γιατί το smartphone έχει εξελιχθεί στην πιο σημαντική συσκευή για κάθε παιδί ηλικίας άνω των 12 ετών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved