Το παιδί σας φοβάται τη θάλασσα: Δείτε πώς θα το βοηθήσετε να το ξεπεράσει
Μπορεί το παιδί σας να απολαμβάνει το μπάνιο του στη μπανιέρα και να μη θέλει να βγαίνει από αυτή, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο με τη θάλασσα.
Κάθε φορά που πηγαίνετε στην παραλία, εκείνο δείχνει άρνηση να μπει καθώς τη φοβάται. Να έχετε υπόψη σας ότι η φοβία για τη θάλασσα δεν είναι «προνόμιο» μόνο του δικού σας παιδιού. Πολλά παιδάκια, μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, δείχνουν έναν φόβο απέναντι της είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιων ερεθισμάτων, που μπορεί να έχουν λάβει.
Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε ώστε το μικρό σας να ξεπεράσει τη φοβία του;
Μην το πιέζετε
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πιέσετε. Η πίεση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα και άρνηση. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν πειράζει που φοβάται. Μην τραγικοποιείτε την κατάσταση και μην του κόβετε τα φτερά. Δώστε του χρόνο να επεξεργαστεί μόνο του τη φοβία του.
Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδάκια στην παραλία
Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να συγκρίνουν το παιδάκι τους με άλλα. Στην παραλία θα δείτε άλλα παιδάκια που μπαίνουν με άνεση στη θάλασσα. Μην τα φέρνετε ως παραδείγματα του τύπου: «Κοίτα εκείνο το παιδάκι μπορεί κι εσύ όχι». Θα καταφέρετε μόνο να το κομπλάρετε. Αφήστε το μόνο του να παρατηρήσει τα άλλα παιδάκια και βλέποντας τα ίσως νιώσει σιγουριά ότι μπορεί κι εκείνο να τα καταφέρει. Τη σύγκριση θα την κάνει μόνο του «γιατί αυτό και όχι εγώ» και όχι εσείς.
Χρησιμοποιείστε μπρατσάκια
Τα μπρατσάκια βοηθούν το παιδί να αισθανθεί άνετα θάλασσα. Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αφήστε το να χρησιμοποιήσει μπρατσάκια, αν αυτά το κάνουν να νιώθει ασφαλές μέσα στη θάλασσα. Το θέμα σας είναι να ξεπεράσει τη φοβία του για το νερό και όχι να γίνει με τη μία δεινός κολυμβητής.
Παίξτε μαζί του στη θάλασσα
Μπείτε μαζί του στη θάλασσα. Εξηγείστε του ότι θα παίξετε και δεν θα το αφήσετε καθόλου μόνο. Θα το κρατάτε, θα είστε δίπλα του και δεν πρόκειται ποτέ να αφήσετε να πάθει κάτι. Όταν μπείτε μέσα δείξτε ενθουσιασμό. Παρασύρετε το παιδί σε παιγνίδια, γελάστε, απολαύστε τις στιγμές. Θα το κάνετε έτσι να ξεχάσει τη φοβία του και θα νιώσει πιο άνετα με το υγρό στοιχείο. Εννοείται ότι δεν του πετάτε νερό ούτε κάνετε κινήσεις που θα το τρομάξουν. Να το ρωτάτε αν θέλει να βγείτε έξω και διαβεβαιώστε το κάθε φορά, πώς θα βγείτε όταν εκείνο θέλει.
Συζητείστε μαζί του για τη φοβία
Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορείτε να κάνετε διάλογο και να σας εξηγήσει πώς αισθάνεται, μιλήστε μαζί του για τη φοβία του αυτή. Ρωτήστε το από πού προέρχεται ο φόβος του για τη θάλασσα. Τι είναι αυτό που το φοβίζει. Πολλά παιδάκια φοβούνται την απεραντοσύνη της ή το άγνωστο που υπάρχει κάτω από αυτήν. Μία καλή ιδέα, είναι την κουβέντα αυτή να την κάνετε ξαπλωμένοι στην ακροθαλασσιά, με το νερό να σκάει στα πόδια σας.