Κολατσιό για το σχολείο: Muffins καρότου με βρόμη κι ελαιόλαδο
Νόστιμα, υγιεινά muffins που είναι ιδανικά ως σνακ του παιδιού στο σχολείο.
Τα παιδιά πεινάνε ΔΙΑΡΚΩΣ. Και για να είμαι πιο σαφής , δεν είναι ακριβώς πως πεινάνε (πότε να προλάβουν άλλωστε) είναι πως θέλουν να τσιμπολογάνε ΔΙΑΡΚΩΣ.
Και ξαφνικά αυτές τις μέρες στα πρωινά έχω αυτή την αντίδραση.
-Πάλι τα ίδια για πρωινό;
Και μάλιστα όταν εναλλάσσω pancakes με αυγά σκραμπλ με pancakes μήλου με φρυγανισμένο ψωμί με ταχίνι με κακάο ή με φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο και μέλι ή με ένα μπολ δημητριακά με γάλα.
Παρ’ όλα αυτά… η γκρίνια καλά κρατεί.
Σήμερα λοιπόν τους ετοίμασα αυτά τα πανεύκολα ,νόστιμα και θρεπτικά muffins με καρότο και βρώμη και φαρίνα ολικής άλεσης. Μοσχομύριζε το σπίτι καθώς ψήνονταν στο φούρνο. Τα συνοδέψαμε με ένα ποτήρι γάλα που αυτό τον καιρό το προτιμούν “φραπέ”(δηλ. κρύο γάλα με 2 κ. γλ. από στιγμιαίο ρόφημα κακάο χτυπημένο στο μπλεντεράκι του φραπέ).
Τα muffins καρότου με βρόμη λοιπόν, όπως σου έλεγα είναι πανεύκολα και δεν χρειάζονται ούτε καν μίξερ για να τα ετοιμάσεις. Τα μόνα “εργαλεία” που θα χρειαστείς είναι ένας αυγοδάρτης (ή αλλιώς φουέ) και μια σπάτουλα σιλικόνης (ή αλλιώς μαρίζ). Α, ναι κι έναν πολυκόφτη για να αλέσεις (αν θες) τις νιφάδες βρώμης.
Είναι ιδανικά βέβαια για πρωινό, αλλά και για εκείνες τις απογευματινές επιθυμίες για …”κάτι να τσιμπήσουμε έχεις;” που όπως σου είπα στις #μέρες_καραντίνας δεν περιορίζονται μόνο στις απογευματινές ώρες.
Υλικά
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα (115 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/3 κούπας (80 ml ) ελαιόλαδο
- 150 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης (αλεσμένες)
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 150 γρ. γιαούρτι
- 2 καρότα τριμμένα
- έξτρα νιφάδες βρώμης για πασπάλισμα
Διάβασε πως γίνονται τα muffins καρότου με βρώμη κι ελαιόλαδο
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζω τ’ αυγά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
- Τα χτυπάω όλα αυτά καλά με τον αυγοδάρτη να λιώσει η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά (πλην τις νιφάδες βρώμης που είναι για το πασπάλισμα)
- Ανακατεύω απαλά το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης για να ομογενοποιηθεί.
- Μοιράζω το μείγμα σε θήκες τις οποίες γεμίζω κατά τα 2/3 και πασπαλίζω με τις έξτρα νιφάδες βρώμης.
- Ψήνω τα μάφινς σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 40-45 λεπτά μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Οι ερωτήσεις σας
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω λευκή ζάχαρη;
Ναι, στην ίδια ποσότητα.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλεύρι γ.ο.χ;
Στην ίδια ποσότητα μαζί με 2 κ.γ. baking powder
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω βούτυρο αντί για ελαιόλαδο;
Ναι, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Αν έχω μικρότερες θήκες από αυτές της φωτογραφίας πόση ώρα ψήνω τα muffins;
Το τεστ της οδοντογλυφίδας δεν κάνει ποτέ λάθος. Στα 30-35 λεπτά κι εφόσον τα muffins έχουν πάρει χρώμα, βύθισε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, τότε τα muffins είναι έτοιμα.
- Δεν έχω φαρίνα ολικής άλεσης. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την κανονική;
Ναι, στην ίδια ποσότητα.
Για απορίες και ερωτήσεις μπορείς να μου στείλεις μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook. Μπορείς επίσης αν θέλεις να με ακολουθήσεις στο Instagram και το YouTube.
Με αγάπη
Mamatsita