Αποφρακτική υπνική άπνοια και εγκυμοσύνη: Οι πιθανοί κίνδυνοι

Γιατί είναι πιο συχνή η αποφρακτική υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Νίκη Παπανικολάου
Αποφρακτική υπνική άπνοια και εγκυμοσύνη: Οι πιθανοί κίνδυνοι
Bigstock

Πολλές έγκυες γυναίκες ταλαιπωρούνται από υπνική άπνοια.

Τι είναι η υπνική άπνοια

Η αποφρακτική υπνική άπνοια ή άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή η οποία οφείλεται σε απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Οι προσωρινές παύσεις στην αναπνοή, που ονομάζονται άπνοιες, μπορεί να διαρκέσουν από 10 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ή περισσότερο.

Η άπνοια συνοδεύεται συχνά από έντονο ροχαλητό . Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, το σώμα αντιδρά στην προσωρινή έλλειψη αέρα με ένα δυνατό ρουθούνισμα και μετά το ροχαλητό ξαναρχίζει.

Ροχαλητό στην εγκυμοσύνη: Τι το προκαλεί και τι να κάνετε

Συνήθως, τα άτομα με άπνοια δεν ξυπνούν πλήρως και δεν θυμούνται αυτά τα επεισόδια, αν και η ποιότητα του ύπνου τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό.

Beautiful pregnant woman sleeping with body pillow

Αποφρακτική υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη

Όλες οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου λόγω των αλλαγών συμπεριλαμβανομένων και των ορμονικών που συμβαίνουν στο σώμα τους. Για παράδειγμα, τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο των βλεννογόνων στη μύτη, οδηγώντας σε ρινική συμφόρηση η οποία περιορίζει αποτελεσματικά την αναπνευστική οδό.

Επίσης, καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, η πίεση της μήτρας στο διάφραγμά μπορεί να προκαλέσει μείωση της χωρητικότητας της πνευμονικής λειτουργίας (ο όγκος αέρα που έχει απομείνει στους πνεύμονές σας αφού εκπνεύσετε). Αυτή η μειωμένη χωρητικότητα συμβάλλει σε αυξημένη συρρίκνωση των αεραγωγών σας.

Εάν είστε υπέρβαρες, παχύσαρκες ή έχετε πάρει αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας όπως και οι μέλλουσες μαμάδες με διαβήτη κύησης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στην εγκυμοσύνη;

Όσο λιγότερο αέρα αναπνέετε κάθε βράδυ, τόσο λιγότερο οξυγόνο παίρνει το σώμα σας. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο προκαλεί κόπωση αλλά προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η άπνοια ύπνου στην εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

naftia-stin-egimosini.jpg

Πώς αντιμετωπίζεται η αποφρακτική υπνική άπνοια;

Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να μην κοιμάστε ανάσκελα ή να χρησιμοποιείτε μαξιλάρι για να στηρίξετε την πλάτη σας.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης: Τα οφέλη και τα διαφορετικά είδη

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αυτοκόλλητες ταινίες αναπνοής, οι οποίες ανοίγουν τα ρουθούνια. Για άπνοια που προκαλείται από συμφόρηση, δοκιμάστε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού ή τη χρήση υγραντήρα.

Εάν είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες θα πρέπει να προσέχετε να μην πάρετε επιπλέον κιλά. Το να έχετε υγιές βάρος μπορεί πραγματικά βοηθάει με την άπνοια ύπνου.
Σε ακραίες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συσκευές παροχής συνεχούς διαρρινικής πίεσης στους αεραγωγούς (CPAP – continuous positive airway pressure).

Οι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν μια μικρή μάσκα, η οποία μπαίνει πάνω από τη μύτη σας και συνδέεται με τη συσκευή.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved