Εξάψεις στην εγκυμοσύνη: Πως μπορείτε να ανακουφιστείτε
Oι εξάψεις στην εγκυμοσύνη μπορεί πολλές φορές να είναι άβολες και ενοχλητικές, όμως τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείς παραπάνω για αυτές.
Οφείλονται καθαρά σε ορμονικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη μείωση των οιστρογόνων και τον αυξημένο μεταβολισμό και έτσι επιδρούν στο λαιμό στο στήθος και στο κεφάλι.
Ακούγεται κάπως παράδοξο, όμως έχει αποδειχτεί ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά στην καταπράυνση των εξάψεων. Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας οι γυναίκες που ασκούνταν τακτικά ανέφεραν πως οι εξάψεις τους είχαν μειωθεί στο ελάχιστο.
Πιθανόν να έχετε προσέξει ότι σας πιάνουν έντονα σε στιγμές έντονου στρες.
Το άγχος και η μη ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στο να μας φουντώνουν σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.
Η ζάχαρη επίσης παίζει μεγάλο ρόλο. Και που δεν παίζει άλλωστε. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψιν σας ότι πρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας χαμηλά και η ζάχαρη δεν βοηθάει σε αυτό.
Καλό είναι να αποφεύγεται να πολύ πικάντικα φαγητά, την καφεΐνη και να περιορίζετε την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων όπως τα μακαρόνια, τα δημητριακά και το ρύζι.
Ναι ξέρουμε οι μέλλουσες μαμάδες έχουν το δικαίωμα να έχουν λιγούρες και να τρώνε χωρίς τύψεις. Αυτό είναι λίγο παραπλανητικό και μην έχετε την εντύπωση ότι θα νιώθετε καλύτερα μετά την εγκυμοσύνη με μια διατροφή χωρίς όρια και χωρίς λίγη πειθαρχία.
Άλλωστε οι ορμόνες που προκαλούν τις εξάψεις δεν εξαφανίζονται μετά τη γέννηση. Συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Θέλει προσπάθεια ώστε να σας γίνει συνήθεια να κάνετε τον εαυτό σας να νιώθει υγιής και να τον φροντίζετε.
Έχετε στο νου σας να αποφεύγετε τα μέρη που έχει πολύ ζέστη ή η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη. Αν είναι μια φορά δυσάρεστο για τους υπόλοιπους στο χώρο, φανταστείτε πως θα είναι για εσάς.
Οι διακυμάνσεις των ορμονών για εμάς τις γυναίκες είναι γνωστό φαινόμενο από τότε που μας ήρθε για πρώτη φορά η περίοδος μας και ξεκίνησε ο κύκλος μας.
Άλλες πολύ, άλλες λίγο, έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου μας στιγμές έντονων εξάψεων και θα τις βιώνουμε πιθανότατα σε πολλά στάδια της ζωής μας λόγω της φύσης μας. Το μόνο που μένει είναι να δώσουμε λίγη σημασία παραπάνω, να πειθαρχήσουμε λίγο τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε ώστε να μπορούμε να τις περνάμε πιο ήπια και να κάνουμε την ποιότητα της ζωής μας καλύτερη.
Σε κάθε περίπτωση αν είναι τόσο ανυπόφορες ώστε να μην μπορείτε να είστε λειτουργικές, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γυναικολόγο ώστε να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα ή και φάρμακο αλλά και για να αποκλείσετε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κάποιας ασθένειας