Πασχαλινές διακοπές: Μην πιέσετε τα παιδιά σας να κάνουν επαναλήψεις

Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τις άγιες αυτές ημέρες.

Μαρίνα Μόσχα
Πασχαλινές διακοπές: Μην πιέσετε τα παιδιά σας να κάνουν επαναλήψεις
Bigstock

Ήρθε και πάλι το Πάσχα! Πόσο γρήγορα αλήθεια περνάει ο καιρός, τόσο που δεν θα καταλάβετε πότε τα μικρά σας θα πάψουν να είναι πλέον μικρά και θα τραβήξουν το δρόμο τους…

Για αυτό ακριβώς το λόγο, αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τις άγιες αυτές ημέρες. Αφήστε τα να κλείσουν τα βιβλία, να κάνουν λίγο πίσω έτσι ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να επανέλθουν γεμάτα ενέργεια στις σχολικές τους υποχρεώσεις, μετά από άλλη μία δύσκολη και φορτωμένη σχολική χρονιά. Ακόμα και τα παιδιά που ετοιμάζονται για πανελλαδικές, χρειάζεται και εκείνα λίγες μέρες να πάρουν άδεια από τα διαβάσματα για να καθαρίσει το μυαλό τους. Μπορεί για παράδειγμα, αν είναι και εκείνα αγχωμένα και δεν θέλουν να απέχουν από το διάβασμα, νιώθοντας ότι δεν προλαβαίνουν, να κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα και ανήμερα να κλείσουν τα βιβλία.

diavasma-pio-eykolo.jpg

Πανέξυπνοι τρόποι που θα κάνουν τα παιδιά να λατρέψουν το διάβασμα

Παρόλα αυτά, θα μπορούσατε για τα πιο μικρά παιδιά τουλάχιστον να ενσωματώσετε τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Για παράδειγμα, μπορείτε μέσα από βιβλία με δραστηριότητες ή ακόμα και ψηφιακές διασκεδαστικές αλλά και διδακτικές εφαρμογές να δώσετε τα μηνύματα που θέλετε. Μπορείτε να ζωγραφίσετε μαζί τους (ενισχύετε την δημιουργική έκφραση), να παίξετε κρυφτό (μαθαίνουν να μετρούν), ασχολείστε με τον κήπο (επαφή με τη φύση) και άλλου τέτοιου τύπου δραστηριότητες να είστε μαζί με τα μικρά σας περνώντας ποιοτικό χρόνο που τόσο έχουν ανάγκη. Ας έχουμε πάντα στο μυαλό ότι τα μικρά σας χρειάζονται χρόνο για να παίξουν, να εξερευνήσουν και να διασκεδάσουν. Παράλληλα, ο χρόνος με την οικογένεια είναι εξίσου σημαντικός και εξαρτάται από εσάς πως θα τον περάσετε.

Είναι μία καλή ευκαιρία αυτές τις ημέρες τα παιδιά σας να απολαύσουν τη ζωή χωρίς πίεση – όσο το δυνατόν – να κάνουν μία ανάπαυλα από τις δικές τους καθημερινές υποχρεώσεις.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved