Γιατί δεν πρέπει τα κορίτσια να εμπιστεύονται τις φίλες τους για το σεξ
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση χρειάζεται να ξεκινάει από την νηπιακή ηλικία, καθώς το παιδί αρχίζει και μαθαίνει το σώμα του.
Πρόκειται για ένα δύσκολο κεφάλαιο με τους γονείς να έρχονται σε αμηχανία, μη γνωρίζοντας ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα των παιδιών τους γύρω από το σεξ. Αρκετές φορές μάλιστα, έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές που δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Έτσι, κάποιοι – ευτυχώς όχι όλοι – αφήνονται στην ελπίδα ότι με κάποιο μαγικό τρόπο το παιδί τους θα μάθει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει γύρω από το σεξ, χωρίς οι ίδιοι να εμπλακούν ιδιαίτερα…
Και όμως, η ενημέρωση των γονιών γύρω από την εφηβική φάση του παιδιού τους, τα εφηβικά στάδια, τις σωματικές αλλαγές στη περίοδο της ήβης, της πρόληψης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προφύλαξης και αντισύλληψης, θεωρείται απαραίτητη, ώστε οι γονείς να προσεγγίσουν και να ενημερώσουν κατάλληλα τα παιδιά τους, μέσα από μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους.
Μην ξεχνάμε πως η εφηβεία χαρακτηρίζεται ως η περίοδος όπου γίνεται το πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή, με κύριο χαρακτηριστικό την σεξουαλική αφύπνιση και την σταδιακή ωρίμανση του σεξουαλικού ρόλου. Τα ερωτήματα πολλά και στρέφονται κυρίως γύρω από τη φυσιολογία και την ανατομία του ανδρικού και γυναικείου σώματος, τον αυνανισμό, το φλερτ και τις ερωτικές σχέσεις, την πρώτη σεξουαλική φορά… βασικά θέματα γεμίζουν αγωνία το παιδί που νιώθει ότι μεγαλώνει και περνάει σε μία άλλη φάση ζωής, αυτή της ενηλικίωσης.
Το κορίτσι λοιπόν που από παιδούλα μεταμορφώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα σε μικρό γυναικάκι, θέλει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Ερωτήματα που αν δεν απαντηθούν υπεύθυνα από εσένα, τον γονιό της με τη σωστή πληροφόρηση, θα αναζητήσει απαντήσεις από συνομηλίκους και κυρίως την πιο …προχωρημένη φίλη ή φίλες!
Και καλά αυτή η φίλη να γνωρίζει τις σχετικές πληροφορίες από έγκυρη πληροφόρηση μέσα από τους δικούς της γονείς. Αν προέρχεται από λάθος πηγές; Αν η πληροφόρηση είναι λανθασμένη; Αν πιστεύει ότι «πρέπει να βιαστεί» να γνωρίσει στη ζωή της εμπειρίες που για την κόρη σας δεν είναι ακόμη η ώρα; Αν την πιέζει για να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή γιατί «έτσι έκανε και η ίδια»; Και τι γίνεται αν η φίλη δεν έχει και τόσο …αγνές προθέσεις προς τη κόρη σας ή έχει μεν καλές προθέσεις αλλά πιστεύει ότι «πρέπει να είναι πιο προχωρημένη» για να είναι «in»; Και αν ακολουθήσει επικίνδυνες συμπεριφορές, θα ευθύνεται η φίλη της, οι «κακές παρέες», η ίδια ή εσύ γονιέ – μητέρα ή πατέρα - που ενώ έχεις την επιμέλειά της, φάνηκες αμελής ως προς την πιο σημαντική σου υποχρέωση προς εκείνη;
Για τους παραπάνω λόγους χρειάζεται η κόρη σας να έχει από εσάς πληροφόρηση γύρω από σεξουαλικά – και όχι μόνο – ζητήματα, καθώς μία φίλη μπορεί να την βάλει σε μία ανταγωνιστική διάθεση, να την προτρέψει να κάνει σεξ για παράδειγμα χωρίς η ίδια να νιώθει ακόμη έτοιμη ή απλά να της δώσει λάθος πληροφορίες… Και επειδή είναι κορίτσι, λέμε πως καλύτερα είναι η «σεξοενημέρωση» χαριτολογώντας, να γίνει από την μητέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και ο πατέρας δεν μπορεί αν δεν υπάρχει μαμά.
Ως ειδικοί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανεπαρκής πληροφόρηση και οι στερεότυπες κοινωνικές αντιλήψεις, δυστυχώς επιτυγχάνουν στο να δημιουργούν αλλά και να συντηρούν την άγνοια, ενώ πολλά ερωτηματικά εξακολουθούν και παραμένουν αναπάντητα. Αποτέλεσμα, η δημιουργία ανασφάλειας, άγχους, φόβου, ενοχικών ή αντιδραστικών και ανώριμων συναισθημάτων που οδηγούν με τη σειρά τους στη δημιουργία των σεξουαλικών μύθων!
Γονιέ, είναι απαραίτητη η δική σου έγκυρη συμβουλευτική προς τη κόρη σου και όχι αυτή από την φίλη της που μπορεί να λειτουργήσει απλά «συμπληρωματικά» και ως τροφή για σκέψη, καθώς με αυτό τον τρόπο θα την βοηθήσεις να μάθει να αγαπάει και να προσέχει περισσότερο τον εαυτό της, να τον σέβεται να ωριμάσει, δημιουργώντας ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις. Μην ξεχνάς πως η καλή επικοινωνία ανάμεσά σας, θα χτίσει αμοιβαία εμπιστοσύνη…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας