Τρεις τρόποι να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να δώσει χρώμα στη φαντασία του

Κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη κι αυτό είναι φανερό κάθε φορά που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο της ζωγραφικής, γεμίζοντας κάθε πιθανή επιφάνεια του σπιτιού με τις προσωπικές του δημιουργίες.

Τρεις τρόποι να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να δώσει χρώμα στη φαντασία του

Το παιδάκι μας νιώθει έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο με τη φαντασία του ή μάλλον να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο, με τις μπογιές του και τις αμέτρητες λευκές κόλλες που μετατρέπει σε πίνακες ζωγραφικής!

Ένα κάστρο με πριγκίπισσες και δράκους, ένα τρένο που ανεβαίνει και κατεβαίνει βουνά, ένα δέντρο γεμάτο καρδιές, ένα ουράνιο τόξο που ενώνει τον κόσμο, το αυτοκίνητο των ονείρων του, αποτελούν τα θέματά του – που δεν «τελειώνουν» ποτέ, όπως και η φαντασία του!

Γι’ αυτό, το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς οι μανούλες είναι να ενθαρρύνουμε την έκφραση της δημιουργικότητάς του μέσω της ζωγραφικής και να του υπενθυμίζουμε πως τα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργεί μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο, να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα; Ας δούμε μερικούς τρόπους για να ενθαρρύνουμε το παιδάκι μας να απολαύσει ακόμα περισσότερο τη ζωγραφική.

#1 Καλλιεργώντας τη «βάση» για τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του παιδιού μας

Πώς θα ωθήσουμε το παιδί μας να εκφράζει τις σκέψεις και τις ιδέες του μέσω της ζωγραφικής; Με την ανάπτυξη της αισθητικής αγωγής του, που ξεκινάει από τις απλές καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι.

Η τακτοποίηση των παιχνιδιών με τη σειρά που αυτό επιθυμεί να βλέπει και να παίζει, το στρώσιμο του τραπεζιού και οι χειροτεχνίες είναι μερικοί από τους τρόπους που το παιδάκι μας μπορεί να μάθει να χαίρεται την ομορφιά, όπου τη συναντά και να θέλει να τη δημιουργεί.

Σημαντικό, επίσης, είναι να έχουμε φροντίσει να υπάρχουν στο περιβάλλον του τα υλικά εκείνα που θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον, όπως διαφορετικά μπλοκ ζωγραφικής, χρώματα και κουτιά που θα αυξάνουν την περιέργειά του για το τι κρύβεται μέσα. Πώς μπορεί να το ωθήσει αυτό προς τη ζωγραφική; Διότι, όταν έχει πλήρη διαθεσιμότητα των «εργαλείων» που θα τον βοηθήσουν να δημιουργήσει, μπορεί ακόμα καλύτερα να εκφράσει στο χαρτί τις ιδέες του από τα ερεθίσματα που δέχεται.

toyota1.jpg

#2 Οι επισκέψεις σε μουσεία και εκθέσεις μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για το μικρό μας

Μία επίσκεψη σε ένα μουσείο ή μία έκθεση ζωγραφικής, μπορεί να δώσει στο παιδί μας την απαραίτητη έμπνευση που αναζητάει για να συνεχίσει το καλλιτεχνικό του έργο. Οι συνδυασμοί χρωμάτων που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες μπορούν να το ενθουσιάσουν και να μείνει προσηλωμένο, κάνοντας τα δικά του σενάρια για τα κρυφά νοήματα αυτών που βλέπει. Το επόμενο στάδιο είναι να τρέξει στο σπίτι να αποτυπώσει στο μπλοκ ζωγραφικής του τις σκέψεις που έκανε σχετικά με τα εκθέματα που είδε. Μπορεί να είναι άνθρωποι, οχήματα, αντικείμενα, ζωάκια και οχήματα, οτιδήποτε συναντά σε μία πιο εξελιγμένη μορφή – αυτή της δικής του φαντασίας.

toyota2.jpg

#3 Ενθαρρύνοντάς το να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ζωγραφικής

Πώς σχετίζεται η φαντασία των μικρών ζωγράφων με την πρωτοπορία; Η «σωστή» ερώτηση είναι «πού». Ένα παράδειγμα για αυτή την περίοδο, είναι ο διαγωνισμός «Toyota Dream Car Contest» που διοργανώνει η Toyota Ελλάς για 17η συνεχόμενη χρονιά και στον οποίο μπορούμε να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να συμμετέχει, στέλνοντας το σχέδιό του έως και 31 Ιανουαρίου.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 3 ηλικιακές κατηγορίες: Παιδιά έως και 7 ετών, παιδιά από 8 έως και 11 ετών και παιδιά από 12 έως 15 ετών, που καλούνται να χρησιμοποιήσουν ό,τι θέλουν για να ζωγραφίσουν το πώς φαντάζονται το αυτοκίνητο των ονείρων τους!

Εξοπλίζοντας το με πρωτοποριακές ακόμα και εξωπραγματικές τεχνολογίες, που -ενδεχομένως - να αποτελέσουν ιδέες στο μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, μπορεί το αυτοκίνητο που ονειρεύεται και ζωγράφισε το παιδάκι μας να το οδηγήσει σε ένα από τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού!

Τι χρειάζεται να κάνουν τα παιδάκια μας; Να αφήσουν τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη, να πάρουν το μαγικό ραβδί τους, δηλαδή τους μαρκαδόρους, τις ξυλομπογιές, τις τέμπερες ή ακόμα και τον υπολογιστή τους και να σχεδιάσουν το αυτοκίνητο που ονειρεύονται. Πέρα από αυτό, επειδή για τα παιδιά μας έχει ιδιαίτερη σημασία να νιώθουν ότι αναγνωρίζεται η προσπάθειά τους, η Toyota Ελλάς φρόντισε να υπάρχουν δώρα στους 3 νικητές κάθε ηλικιακής κατηγορίας και η ευκαιρία για τις ζωγραφιές των 9 συνολικά νικητών που θα επιλεχθούν από την επιτροπή του διαγωνισμού, να «αναμετρηθούν» σε παγκόσμιο επίπεδο με τις ζωγραφιές των παιδιών από τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η ΤΟΥΟΤΑ για τα ακόμα μεγαλύτερα βραβεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και τη φόρμα συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ.

toyota4.jpg

Ας παροτρύνουμε λοιπόν τώρα τα μικρά μας να δημιουργήσουν ζωγραφιές που θα γίνουν το «όχημα» για ένα καλύτερο κόσμο – δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι η Toyota, εδώ και 17 χρόνια, εμπνέεται από τα παιδιά, μέσω του διαγωνισμού «Toyota Dream Car Contest».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved