Ημέρα αδέσποτων ζώων: Δωρεάν φύλλα εργασίας και εκπαιδευτικό βίντεο για τα παιδιά

Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας με τη βοήθεια του sakidio.gr γνωρίζουμε τα 7 πιο έξυπνα ζώα του κόσμου

Μαργαρίτα Νικολάου
Ημέρα αδέσποτων ζώων: Δωρεάν φύλλα εργασίας και εκπαιδευτικό βίντεο για τα παιδιά

YouTube video default image / Sakidio.gr

Δράσεις αφιερωμένες στη φιλοζωία θα λάβουν χώρα στα σχολεία την Πέμπτη 4 Απριλίου, καθώς από φέτος καθιερώνεται η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας.

Θα «γιορτάζεται» κάθε χρόνο την ίδια μέρα σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια με διάφορες δράσεις που θα προωθούν τη φιλοζωία.

Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας δεν αναφέρει κάτι για τα μαθήματα εκείνη την ημέρα, παρά μόνο για την τέλεση δραστηριοτήτων. Το κάθε σχολείο θα φροντίζει για τις δικές του δράσεις.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος:

Την 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, θα πραγματοποιηθούν στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού, μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων και σχολική μέρα φιλοζωίας

Η Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων, αλλά και η σχολική μέρα φιλοζωίας (4 Απριλίου), αποτελούν μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλοι και περισσότερο οι μαθητές και μαθήτριες, ως οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, τη σημαντικότητα και την αξία του κόσμου των ζώων στη ζωή μας και στον πλανήτη γενικότερα.

Οι μέρες αυτές καθιερώθηκαν με σκοπό να δοθεί έμφαση στην προστασία, τη φροντίδα και τη συμπόρευσή μας με τα ζώα, αναδεικνύοντας τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχουμε μαζί τους.

Είναι μια ευκαιρία να επισημάνουμε την ανάγκη για δίκαιη μεταχείριση των ζώων, τη διατήρηση των φυσικών τους περιβαλλόντων και την προώθηση της βιώσιμης συμβίωσης μαζί τους.

Πέρα από την εορταστική πλευρά, η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης μια ώθηση για δράση και δέσμευση απέναντι στην προστασία της άγριας ζωής, τη μείωση της κακοποίησης των ζώων και την προώθηση μιας πιο συνειδητής και φιλικής προς τα ζώα κοινωνίας.

Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα ζώα είναι σημαντική για πολλούς λόγους:

  1. Ευαισθητοποίηση: Μαθαίνοντας για τα ζώα, τα παιδιά αναπτύσσουν ευαισθησία και σεβασμό προς τα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα.
  2. Κατανόηση της φύσης: Η μάθηση για τα ζώα βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη φυσική τους συμπεριφορά, τις ανάγκες τους και το ρόλο τους στο οικοσύστημα.
  3. Εκπαίδευση για την ευθύνη: Μαθαίνοντας πώς να φροντίζουν και να συμπεριφέρονται σωστά ένα ζώο, τα παιδιά μαθαίνουν επίσης την ευθύνη και τη φροντίδα που απαιτούν οι ζωντανοί οργανισμοί.
  4. Ανάπτυξη εμπιστοσύνης: Η παρουσία ζώων στην εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, καθώς δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τα ζώα και νιώθουν ότι είναι σε θέση να φροντίζουν και να συμβάλλουν στην ευημερία τους.
  5. Προώθηση της ηθικής σκέψης: Μέσα από δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ζώα, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ηθικές αξίες όπως η συμπόνια, η δικαιοσύνη και η ευγένεια.

Συνολικά, η μάθηση για τα ζώα στο δημοτικό σχολείο είναι σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών ως ολοκληρωμένων και ευαισθητοποιημένων ατόμων.

undefined

Οι διδακτικοί στόχοι της εκπαίδευσης για τα ζώα:

  1. Κατανόηση της βιολογίας και της συμπεριφοράς των ζώων: Οι μαθητές μαθαίνουν για τη δομή, τη λειτουργία και τη συμπεριφορά των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών αναγκών και συμπεριφορών τους.
  2. Ευαισθητοποίηση σε θέματα ευημερίας ζώων: Οι μαθητές μαθαίνουν την αξία της φροντίδας, του σεβασμού και της προστασίας των ζώων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία τους.
  3. Ανάπτυξη δεξιοτήτων συμπεριφοράς: Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η ευαισθησία και η συνείδηση των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς και η ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες τους.
  4. Προώθηση της βιώσιμης συμπεριφοράς: Οι μαθητές εκπαιδεύονται να λαμβάνουν αποφάσεις και να κάνουν επιλογές που σέβονται τα ζώα και το περιβάλλον.
  5. Ανάπτυξη επιστημονικής και κριτικής σκέψης: Οι μαθητές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις πηγές πληροφοριών σχετικά με τα ζώα και να αξιολογούν και να αναλύουν κριτικά τις πληροφορίες αυτές.

Οι παραπάνω διδακτικοί στόχοι συμβάλλουν στη δημιουργία μιας γενικότερης κουλτούρας σεβασμού και φροντίδας προς τα ζώα, προάγοντας έτσι μια πιο αειφόρο και συνειδητή σχέση με το φυσικό μας περιβάλλον.

Βίντεο με τα πιο έξυπνα ζώα του κόσμου

Δωρεάν φύλλα εργασίας για παιδιά

Οι δραστηριότητες, διαθεματικού χαρακτήρα, είναι ποικιλόμορφες, με προσεγμένη αισθητική, για όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Υποστηρίζουν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, καθώς δίνουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις του θέματος. Ακόμη προωθούν την παιγνιώδη μορφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αυτοαξιολόγηση.

fulla-ergasias-paidia-pagkosmia-imera-aderspoton-zoon-(9).jpg

Βρείτε και κατεβάστε τα υπόλοιπα φύλλα εργασίας ΕΔΩ

sakidiogr.JPG

Πίσω από το Sakidio.gr κρύβονται οι Δημήτρης Αίσωπος, ειδικός παιδαγωγός ( 2ο Ειδικό Δημοτικό σχολείο Βόλου) και η επίσης εκπαιδευτικός Ευτυχία Πλακαρού (27ο Δημοτικό σχολείο Βόλου).

To Sakidio είναι ένα website με δικό του κανάλι στο Youtube, με εκπαιδευτικά βίντεο για μικρούς αλλά... και μεγάλους.

Για κάθε βίντεο που δημιουργούν ετοιμάζουν και προτεινόμενη διδακτική αξιοποίηση αυτών, με φύλλα εργασίας, κουίζ, παιχνίδια ρόλων και πολλά πολλά ακόμα.

Κανάλι στο YouTube

Βρείτε τους επίσης στο: Facebook και το Instagram

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved