Δυσανεξία στη γλουτένη: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;
Πώς σχετίζεται η δυσανεξία στη γλουτένη με την υπογονιμότητα;
Η γλουτένη είναι μία σύνθετη πρωτεΐνη και τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με πολλές ασθένειες από την διπολική διαταραχή μέχρι την παχυσαρκία. Ποια είναι όμως η σύνδεση ανάμεσα στη δυσανεξία στη γλουτένη και τη γονιμότητα. Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν επιχειρήσει να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
Ανεξήγητη υπογονιμότητα και κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το σώμα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευαίσθητο στη γλουτένη. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και έτσι ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών που πάσχουν από την συγκεκριμένη πάθηση, δεν το γνωρίζουν.
Η μη έγκαιρη διάγνωση έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και έχει συσχετιστεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος, με την ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και την υπογονιμότητα.
Θα μπορούσε η υπογονιμότητα να είναι ένα από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκη;
Οι ειδικοί απαντούν ότι είναι πιθανό. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2016, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να έχουν κοιλιοκάκη. Οι πιθανότητες είναι εξαπλάσιες για τις γυναίκες που πάσχουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Οι γυναίκες που έχουν στο ιστορικό τους αποβολές είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016 έδειξε ότι το 50% των γυναικών που συμμετείχαν και που είχαν κοιλιοκάκη, είχαν βιώσει τουλάχιστον μία αποβολή στο παρελθόν.
Άλλη έρευνα που έγινε στη Δανία το 2018 και στην οποία συμμετείχαν 12.500 γυναίκες έδειξε ότι αυτές που είχαν κοιλιοκάκη, αλλά δεν το γνώριζαν, είχαν αυξημένες πιθανότητες για αποβολή, ενώ οι γυναίκες που είχαν κοιλιοικάκη, το γνώριζαν και είχαν λάβει την κατάλληλη θεραπεί, όχι.
Πώς συνδέεται η δυσανεξία στη γλουτένη με την υπογονιμότητα;
Σε περίπτωση κοιλιοκάκης, εκδηλώνεται στο έντερο φλεγμονώδης αντίδραση μετά την κατανάλωση γλουτένης, με τον οργανισμό να παράγει αντισώματα που θα αντιμετωπίσουν την σύνθετη πρωτεΐνη, η οποία και αναγνωρίζεται ως ξένο σώμα. Τα αντισώματα αυτά είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο που σχηματίζονται τα αιμοφόρα αγγεία στη μήτρα ή να «επιτεθούν» στον πλακούντα. Έτσι, η κοιλιοκάκη δεν επηρεάζει μόνο τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος αλλά και τις πιθανότητες να έχει μια ομαλή κύηση.
Με πληροφορίες από verywellfamily.com