Σπιτικό τσουρέκι με αρώματα ανατολής από τον Γιώργο Γεράρδο
Από μικρό παιδί τρελαίνομαι για τσουρέκι και το ίδιο οι κόρες μου. Αντί να αγοράζω συνέχεια από φούρνο ή σούπερ μάρκετ προσπαθώ να βρίσκω το χρόνο και κάθε τόσο να φτιάχνω μαζί τους σπιτικό τσουρέκι.
Σίγουρα είναι μια χρονοβόρα συνταγή αλλά με τη κουζινομηχανή της Kenwood γίνεται πολύ εύκολα χωρίς καθόλου κούραση. Η γεύση και το άρωμα του σπιτικού τσουρεκιού δεν έχει καμιά σχέση με τα έτοιμα και αξίζει να βρείτε το χρόνο για το φτιάξετε.
Το σπίτι θα μοσχομυρίσει και φυσικά μικροί μεγάλοι θα ενθουσιαστούν!
Υλικά για 2 τσουρέκια
1 κιλό αλεύρι σκληρό
200 ml γάλα χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
250 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
300 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη μαζί με 2 κ.γ ζάχαρη
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
1/3 κ.γ. κανέλα
1 κρόκος αυγού
50 Αμύγδαλο φιλέ
Λίγη άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Διαλύουμε καλά τη μαγιά στο γάλα.
Προσαρμόζουμε στη κουζινομηχανή Sense Chef της Kenwood το εξάρτημα για ζύμωμα. Προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο, τη μαγιά με το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, τη μαστίχα το μαχλέπι, τη κανέλα, τη ζάχαρη και κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για 9-10 μέχρι να δέσει μια ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε τη ζύμη σε 6 μπαστούνια. Πλέκουμε τρία μπαστούνια σε κοτσίδα και τα ενώνουμε στις άκρες.
Επαναλαμβάνουμε και μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ ώρα.
Αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με το αυγό χτυπημένο σε λίγο γάλα, τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄-45΄ περίπου στους 180° C.
Γαρνίρουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Tip. Προσοχή στη θερμοκρασία του γάλακτος, αν είναι πολύ ζεστό θα χαλάσει τη μαγιά.