Πώς εξηγούμε το Πάσχα σ΄ένα μικρό παιδί;

Γιατί εκτός από τα δώρα, τις λαμπάδες και τα αυγά, τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και τι συμβολίζει το Πάσχα.

Νίκη Παπανικολάου
Πώς εξηγούμε το Πάσχα σ΄ένα μικρό παιδί;
Bigstock

Το Πάσχα για τα περισσότερα παιδιά όλων των ηλικιών είναι άμεσα συνδεδεμένα με διακοπές στο χωριό, λαμπάδα και δώρο από τη νονά ή τον νονό , άφθονα σοκολατένια αβγά και με το ψήσιμο του αρνιού που σπάνια τρώνε.

Πόσα όμως γνωρίζουν για τον συμβολισμό της Μεγάλης Εβδομάδας, της Ανάστασης και του Πάσχα; Για το βάψιμο των αυγών, των παραδόσεων και των εθίμων που τηρούνται έως σήμερα;

Πώς θα βάψουν τα παιδιά σας πασχαλινά αβγά με μακαρόνια και κριθαράκι

Το βαθύτερο νόημα του Πάσχα

Το μικρό παιδί μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσει την έννοια της Aνάστασης, όμως, σίγουρα είναι εύκολο να καταλάβει τον συμβολισμό του Πάσχα που είναι η αγάπη και η δύναμη της συγχώρεσης. Μέσα από ταινίες, βιβλία, δικές σας ιστορίες αφηγηθείτε την ιστορία του Χριστού, που πρόσφερε τον εαυτό του στον άνθρωπο. Εστιάστε στην Ανάσταση του Χριστού που για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό τέλος, όπως συμβαίνει στα παραμύθια.

Τα έθιμα του Πάσχα

Από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά είναι γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά, γιατί κρατάμε λαμπάδα ή γιατί τρώμε αρνί. Ευκαιρία λοιπόν να μιλήσετε για το Πάσχα, απατώντας σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, λέγοντας παράλληλα και τις δικές σας αναμνήσεις των παιδικών σας χρόνων.

Περιφορά Επιταφίου: Τι λέμε στα μικρά παιδιά

Για τα μικρά παιδιά η περιφορά του Επιταφίου είναι μια ευκαιρία να «παίξουν» με τη λαμπάδα ή να απολαύσουν τη διαδρομή με τα δεκάδες αναμμένα κεράκια. Σπάνια θα φοβηθούν ή θα νιώσουν μελαγχολία. Φροντίστε να έχετε μιλήσει στα παιδιά για την περιφορά του Επιταφίου και τι σημαίνει πριν πάτε στην εκκλησία.

Τρόποι για να γιορτάσετε το Πάσχα με τα παιδιά

Για να γίνει πιο διασκεδαστικό το Πάσχα χρειάζεται να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, να κάνετε πράγματα μαζί τους, να αυτοσχεδιάσετε, να παίξετε, να δημιουργήσετε, να «είστε εκεί».

«Αν προκειμένου να έχετε την ησυχία σας η «ηλεκτρονική νταντά», όπως συνηθίζω να λέω τα παιχνίδια μέσω υπολογιστή, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Και όταν το παιδί έχει εξαρτηθεί πλέον από τα βιντεοπαιχνίδια, είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση!Αναρωτηθείτε λοιπόν, πώς μπορείτε να «ξυπνήσετε» τα παιδιά σας και τι κίνητρα μπορείτε να τους δώσετε. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, φτάνει να μπείτε στη διαδικασία να τους ανακαλύψετε. Και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα σας δώσω παραδείγματα αυτή τη φορά. Θέλω να χρησιμοποιήσετε το δικό σας μυαλό και να βρείτε εναλλακτικές που θα φέρουν την οικογένεια πιο κοντά και πιο ενωμένη», είναι η συμβουλή της Μαρίνας Μόσχα, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved