«Τι, γιατί; Γιατί το λέω εγώ» - Ο λόγος που δεν πρέπει να απαντάτε έτσι στο παιδί

Θα έχετε διαπιστώσει ότι σπάνια έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν απαντάτε στα αμέτρητα «γιατί;» του παιδιού σας με την φράση: «γιατί το λέω εγώ».

Νίκη Παπανικολάου
«Τι, γιατί; Γιατί το λέω εγώ» - Ο λόγος που δεν πρέπει να απαντάτε έτσι στο παιδί
Bigstock

Δεν είναι καθόλου εύκολο να παραμένετε ήρεμοι και ψύχραιμοι στα αλλεπάλληλα «γιατί» του παιδιού σας. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο επίμονο μπορεί να γίνει προκειμένου να περάσει το δικό του, εξωθώντας σας συχνά εκτός ορίων.

Όμως, πόσο καλή ιδέα είναι να συνεχίσετε να καταφεύγετε σε μια τέτοιου είδους απάντηση μόνο και μόνο για να βάλετε ένα τέλος στη συζήτηση;

Η εμπειρία, σε συνδυασμό με έρευνα στον τομέα της αναπτυξιακής ψυχολογίας, δείχνει ότι απαντώντας στο παιδί «γιατί το λέω εγώ», το μόνο που καταφέρνετε είναι τα εξής:

  • Προκαλείτε μεγαλύτερο εκνευρισμό στο παιδί.
  • Το παιδί απαιτεί – με κάθε τρόπο – να μάθει το «γιατί».
  • Διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ σας καθώς το παιδί θεωρεί ότι εσείς έχετε το «μαχαίρι και το καρπούζι».
  • Το παιδί πιστεύει ότι δεν έχετε επιχειρήματα.
thimos-efivou-me-patera.jpg

Εναλλακτικές απαντήσεις στο «γιατί το λέω εγώ»

«Η απάντησή μου είναι όχι και ο λόγος είναι…»

Το γεγονός ότι προσπαθείτε να του εξηγήσετε δείχνει στο παιδί σας ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά κι ότι αφιερώνετε χρόνο να συζητήσετε μαζί του.

«Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία 5 λεπτά. Η απάντησή μου είναι ακόμα όχι. Ο λόγος είναι ακόμα […]»

Μία από τις βασικές αρχές της θετικής ανατροφής των παιδιών είναι να παραμείνετε συνεπείς. Επομένως, εξηγήστε με όσο πιο ήρεμο τρόπο μπορείτε, για πιο λόγο εμμένετε στην απόφασή της. Εφόσον το παιδί σας μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, βεβαιωθείτε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του προκειμένου να έχει το πολυπόθητο «ναι» από την πλευρά σας.

1705841600843-8968154-thimomenoi-goneis.jpg

«Σε ακούω. Αλλά θα το κάνουμε πρώτα με αυτόν τον τρόπο γιατί…»

Εάν έχετε ένα παιδί με ισχυρή θέληση, το να απαντήσετε απευθείας «Όχι» μπορεί να μη πάει πολύ καλά. Επομένως, επιλέξτε μια άλλη προσέγγιση χωρίς να παρεκκλίνετε από την αρχική σας στάση.

«Βλέπω ότι δεν συμφωνείς μαζί μου. Μπορείς να σκεφτείς μια λύση που μπορεί να λειτουργήσει και για τους δυο μας;»

Αντί να γκρινιάζετε και να έχετε μια ατέρμονη συζήτηση με το παιδί σας, ζητήστε να προτείνει μια εναλλακτική ή να προτείνει μια λύση που να σας βρίσκει σύμφωνους. Μη βιαστείτε να πείτε πάλι «όχι» ή « δεν νομίζω». Είναι ένα πρώτο βήμα για να νιώσει ότι δεν το ακυρώνετε.

Με πληροφορίες από το afineparent.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved