Τέσσερις τρόποι να πειθαρχήσετε τα παιδιά σας χωρίς φωνές
Πιάνουμε τον εαυτό μας να το κάνει όλη την ώρα. Από άγχος, απογοήτευση, ερεθισμό και θυμό.
Όσο περισσότερο δεν ακούν τα παιδιά μας τόσο περισσότερο φωνάζουμε. Μια ερώτηση στριφογυρίζει όλη την ώρα μέσα στο κεφάλι μας... Γιατί δεν μας ακούνε; Πάρτε για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί που τρέχει μακριά από τη μητέρα του στο σούπερ μάρκετ. Ξέρετε τι φωνάζει η μαμά του σωστά; «Μην το ξανακάνεις αυτό, με ακούς;»...
Μπορείς να ταυτιστείς με εκείνη τη μητέρα σωστά; Μα φυσικά... Όλη την ώρα, οι μαμάδες φωνάζουν. «Μη εκείνο, μην πειράζεις το άλλο, πρόσεχε θα χτυπήσεις», και άλλα πολλά. Τι μπορεί όμως να κάνει μια μαμά εκτός από το να φωνάζει; Πώς μπορεί να επιβληθεί στο παιδί της χωρίς να μοιάζει με την κακιά μάγισσα;
Το λάθος που κάνουμε όλες οι μαμάδες
Κάθε φορά που φωνάζουμε στο παιδί μας το ενθαρρύνουμε να κάνει το ίδιο. Αυτό που του λέμε να κάνει είναι να μας απαντήσει στον ίδιο τόνο και με λάθος συμπεριφορά. Η φωνή δεν βοηθάει την όλη κατάσταση αλλά την πυροδοτεί.
Πώς θα πειθαρχήσει ένα παιδί χωρίς φωνές
Σταθείτε στο ύψος του
Χαμηλώστε στο ύψος του παιδιού σας και προσπαθήστε να το αποπροσανατολίσετε. Γιατί να το κάνετε αυτό; Μα φυσικά επειδή το αποτέλεσμα της λάθος συμπεριφοράς του, προήλθε από κάτι που ήθελαν να κάνουν και που δεν έγινε. Δώστε προσοχή στο παιδί σας, αφήστε το να σας μιλήσει και να σας εξηγήσει γιατί έκανε ό,τι έκανε. Με αυτό τον τρόπο θα του δείξετε ότι για εσάς έχει σημασία.
Ηρεμήστε το
Πάρτε μια βαθιά ανάσα μαζί. Από το να ταραχτείτε, αγκαλιάστε το και βάλτε του να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι ή διαβάστε του το αγαπημένο παραμύθι.
Καταλάβετε τα συναισθήματά του
Μόλις ηρεμήσει, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε με ηρεμία το τι συνέβη και τι ήταν αυτό που το έκανε να ξεφύγει από τα όριά του. «Τελικά πραγματικά ήθελες να παίξεις με αυτό το παιχνίδι έτσι δεν έιναι;», είναι μια ωραία ερώτηση για να δείξετε στο παιδί σας ότι προσπαθείτε να το καταλάβετε. Να είστε βέβαιη ότι θα σας απαντήσει πίσω σίγουρα λέγοντας, «μανούλα μου ναι το ήθελα» ή «ναι, είμαι κουρασμένο» ή «βαριέμαι μαμά μου, για αυτό».
Μιλήστε με ηρεμία
«Καταλαβαίνω ότι είσαι κουρασμένο ή ότι βαριέσαι, αλλά θα έπρεπε να μου το πεις από το να πετάς αριστερά και δεξιά τα παιχνίδια σου με νεύρα!». Το παιδί θα ακούσει ο,τιδήποτε του λέτε με ηρεμία.
Να θυμάστε πάντα να κρατάτε οπτική επαφή με τα παιδιά σας και να μιλάτε ήρεμα. Αν εσείς φωνάζετε και είστε νευριασμένη το πιο πιθανό είναι να σας ανταποδώσει αυτή τη συμπεριφορά. Εξηγήστε του τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι, θέστε τα όρια και τηρήστε τα και πείτε ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν ακολουθεί τους κανόνες. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι το αφεντικό είστε εσείς και όχι εκείνο.
Διαβάστε επίσης:
Πότε η πειθαρχία είναι αποτελεσματική σε παιδιά έως 12 μηνών;
Οι συμβουλές παιδικής πειθαρχίας που αγνόησα και είμαι χαρούμενη γι΄αυτό
Τακτική «Τάϊμ Αουτ»: Εφαρμόστε τη όταν τα παιδιά ξεφεύγουν από τα όριά τους