Όταν το παιδί ενημερώνεται για το σεξ μέσω διαδικτύου (κίνδυνοι και παραπληροφόρηση)
Ζούμε στην εποχή της «πλούσιας» διαδικτυακής πληροφόρησης που αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, προσφέροντας πληθώρα πληροφοριών για οτιδήποτε θέλουμε και αναζητάμε.
Η πρόσβασή του πανεύκολη μέσα από υπολογιστές, τάμπλετς αλλά και έξυπνα κινητά, όπου μικροί και μεγάλοι έχουν στη διάθεσή τους.
Έρευνες δείχνουν ότι οι πηγές από τις οποίες αντλούν πληροφορίες για σεξουαλικά ζητήματα οι έφηβοι, είναι το διαδίκτυο και οι φίλοι. Το σεξ προβάλλεται σχεδόν απροκάλυπτα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα παιδιά μέσω του διαδικτύου μπορούν εύκολα να αναζητήσουν πληροφορίες και να πάρουν λανθασμένα μηνύματα. Είναι πολύ απλό λοιπόν ένα παιδί να βρει πληροφορίες για οτιδήποτε το απασχολεί, πόσο μάλλον για το σεξ που όπως είναι λογικό, αρχίζει και παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη περιέργεια και ενδιαφέρον καθώς μεγαλώνει. Λέμε βέβαια, ότι η σεξουαλική ενημέρωση χρειάζεται να ξεκινάει από τους γονείς και να ολοκληρώνεται στο σχολείο, επειδή όμως πολλές φορές τα ταμπού εξακολουθούν και υπάρχουν, η ενημέρωση αυτή μπορεί να είναι από ελλιπής έως και ανύπαρκτη. Αποτέλεσμα το παιδί να «ψάχνεται» μόνο του στο διαδίκτυο, κινδυνεύοντας όμως, καθώς η πληροφόρηση συχνά γίνεται …παραπληροφόρηση που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα σωστά όλα όσα διαβάζει.
Πολλές φορές οδηγείται σε λάθος εντυπώσεις που ενδεχομένως θα το συντροφεύουν και στην υπόλοιπη ζωή του. Δεν σας κρύβω ότι βλέπω νεαρούς και νεαρές με διαστρεβλωμένη και λανθασμένη εικόνα για το σεξ, την λειτουργικότητά του και τις αντιλήψεις γύρω από αυτό, επειδή «έτσι διάβασαν» στο ίντερνετ και θεωρούν πως έτσι είναι! Μάλιστα κάποιες φορές η λανθασμένη πληροφόρηση είναι τόσο έντονη που νιώθω σαν να έχουν έρθει από μία άλλη εποχή, όπου βασιλεύει η άγνοια και οι προκαταλήψεις.
Άλλο ένα θέμα που πηγάζει από την διαδικτυακή πληροφόρηση, είναι οι πιθανοί κίνδυνοι να εμπλακεί σε chat ή να έρθει σε επαφή με κάποιον που δεν έχει τα παιδικά και αθώα κίνητρα. Οι παιδόφιλοι όπως γνωρίζουμε, καραδοκούν πίσω από οθόνες να βρουν τα θύματά τους. Μπορούν να αρχίσουν να δίνουν την «ενημέρωση» που ζητά το παιδί γύρω από σεξουαλικά ζητήματα ερχόμενοι όλο και «πιο κοντά» του…
Το πορνογραφικό περιεχόμενο επίσης, που το παιδί μπορεί να έρθει εύκολα σε επαφή, εάν οι γονείς δεν έχουν φροντίσει να πάρουν τα μέτρα τους με τα ειδικά φίλτρα που υπάρχουν, μπορεί να διαμορφώσει λανθασμένες πεποιθήσεις γύρω από το σεξ. Για παράδειγμα, αυτό που συχνά βλέπω στο γραφείο, είναι η αγωνία και η ανησυχία – κυρίως του αγοριού – γύρω από το μέγεθος του πέους του, που πιστεύει ότι «πρέπει να είναι όπως αυτό που είδε στην ταινία πορνό!». Αποτέλεσμα να μεγαλώνει ένας νεαρός υποτιμώντας το μόριο και τον ανδρισμό του και να αποφεύγει τις ερωτικές επαφές για να μην ρεζιλευτεί ή να αναζητά επεμβάσεις μεγέθυνσης ή να καταφεύγει σε αμφιβόλου προέλευσης συσκευές που του υπόσχονται λίγα …εκατοστά παραπάνω, κινδυνεύοντας να προκαλέσει βλάβες στο πέος του…
Άλλο ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν το παιδί έχει σεξουαλικές εικόνες μέσα από πορνογραφικό υλικό, είναι ότι χάνει την «μαγεία και τον ρομαντισμό» των σχέσεων, θεωρώντας πως όλα είναι σκληρά, άγρια και χωρίς συναίσθημα, ενώ το φαντασιωσικό του πεδίο περιορίζεται μόνο σε ότι έχει δει! Αποτέλεσμα, μεγαλώνοντας να κάνει σεξ μηχανικά και να προσπαθεί να μιμηθεί ότι είδε και έμαθε στην μικρότερη ηλικία του…
Ας έχουμε στο μυαλό πως η σωστή ενημέρωση οδηγεί σε μια καλή σεξουαλική ζωή, με έμφαση στην διεκδίκηση της σεξουαλικής υγείας. Η σεξουαλική αγωγή είναι σημαντική και απαραίτητη από την παιδική ηλικία, εφόσον δίνοντας τις απαραίτητες και σωστές γνώσεις στο παιδί, θα το βοηθήσει να μάθει όχι μόνο για το σώμα και τη λειτουργία του, αλλά και να αναγνωρίζει τις ψυχολογικές του ανάγκες, τις επιθυμίες, τα συναισθήματά του αλλά και να δει μέχρι που φτάνουν τα όριά του.
Η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση θα του δώσουν την αληθινή γνώση του εαυτού του και θα το σπρώξει ως προς την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως ο αυτοσεβασμός και ο αλληλοσεβασμός, στην οργάνωση και την οριοθέτηση μίας υγιούς, καλά δομημένης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας