Μαζί με την ερώτηση για το ποια είναι η «σωστή» σεξουαλική συχνότητα ακούω και την αμήχανη απορία – από τους άνδρες κυρίως – για το ποια «πρέπει» να είναι η «σωστή» επίσης διάρκεια. Από τη μία, πρόκειται για μία απορία που θεωρείται «φυσιολογική», από την άλλη όμως δείχνει την ανασφάλεια του ζευγαριού που δεν εμπιστεύεται αυτό που εισπράττει στη σεξουαλική επαφή αλλά χρειάζεται επιβεβαίωση για το αν «το κάνει καλά» ή όχι!
Βέβαια, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε την συγκεκριμένη ερώτηση όταν προέρχεται από άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση, όπου ο χρόνος θεωρείται εχθρός τους!
Πολλά επίσης ακούμε από έρευνες που μετράνε τον σεξουαλικό χρόνο, αν και αναρωτιέμαι πως γίνεται αυτό όταν το ζευγάρι γνωρίζει πως …χρονομετρείται!
Ας αφήσουμε λοιπόν τις έρευνες στην άκρη και ας ακούσουμε τον εαυτό μας, το σύντροφό μας, το σώμα μας και τις ανάγκες του. Σίγουρα δεν θέλετε διάρκεια μίας ώρας, όπου εσείς σκέφτεστε από το τι θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές, τι θα πείτε στο γραφείο για το τάδε πρόβλημα και αν αύριο θα μαγειρέψετε κρέας ή ψάρι! Το ίδιο βέβαια περίπου ισχύει και για τον άνδρα όπου προσπαθώντας να κρατήσει όλο και περισσότερο για να δείξει πόσο καλός εραστής είναι φτάνει σε σημείο να κάνει αρνητικές σκέψεις ώστε να «κόψει» την εκσπερμάτιση που νιώθει να απειλεί τον ανδρισμό του!
Όπως και με την ερωτική συχνότητα όπου εξαρτάται από το ζευγάρι, φτάνει βέβαια να είναι και οι δύο ικανοποιημένη με αυτήν και να μην παραπονιέται ο ένας ή ο άλλος, έτσι και για τη διάρκεια στο σεξ, λέμε πως και πάλι δεν υπάρχει χρόνος που μπορούμε να πούμε πως είναι ο φυσιολογικός, καθώς εξαρτάται από πολλούς επίσης παράγοντες.
Για παράδειγμα:
- Έχει να κάνει με την ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού, όπου όσο περισσότερο θέλει ο ένας τον άλλον, τόσο θα απολαμβάνουν και θα χαίρονται το σεξ.
- Έχει να κάνει με την ύπαρξη προκαταρκτικών παιχνιδιών – κυρίως για τη γυναίκα, που σημαίνει και καλύτερη σεξουαλική προετοιμασία.
- Έχει να κάνει με την προσωπικότητα του εραστή ή της ερωμένης, όπου αν είναι αγχώδης, με ναρκισσιστικά στοιχεία, αποφευκτική, κλπ θα αυτό-μπλοκάρεται και δεν θα είναι τόσο ευχάριστη η ερωτική επαφή, τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο
Έχει να κάνει με το αν υπάρχει σεξουαλικό πρόβλημα στον έναν ή και στους δύο συντρόφους, πχ πρόωρη ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση ή στυτική δυσλειτουργία στον άνδρα, έλλειψη κολπικής εφύγρανσης στη γυναίκα όπου της δημιουργεί πόνο και θέλει να «ξεμπερδεύει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κλπ.
Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας, πως το καλό σεξ έχει να κάνει με το πάθος και την σεξουαλική ένταση. Ο «σωστός» χρόνος στο σεξ καθορίζεται από το ίδιο το ερωτικό ζευγάρι, όπου και οι δύο νιώθουν καλά, ικανοποιημένοι και παίρνουν και δίνουν ηδονή ο ένας στον άλλον! Μην κυνηγάτε λοιπόν αριθμούς, εκτός και αν νιώθετε πως …κάτι δεν πάει καλά, όπου και πάλι χρήσιμος είναι ο ειδικός σε αυτή την περίπτωση και όχι ένας …αριθμός!
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας