Διαμάχες γονιών-εφήβων. Τι να κάνετε μετά από μια σύγκρουση;
Για πολλές οικογένειες, η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών διαταράσσονται συχνά.
Aπό την παιδοψυχολόγο Κατερίνα Τσίτση
Οι έφηβοι με την διαφορετική πλέον οπτική για τη ζωή, μιλάνε για δικαιώματα, διαπραγματεύονται καινούργιους κανόνες και όρια, αμφισβητούν τις ιδέες των γονιών τους, ζητούν περισσότερες ελευθερίες. Οι γονείς αρνούνται κάτι που ζητά ο έφηβος ή ο έφηβος δε θα κάνει κάτι που θέλει ο γονιός και η μάχη ξεσπάει. Φυσικά σε πολλές περιπτώσεις οι εντάσεις αυτές μπορούν να προληφθούν, αλλά τι μπορεί να γίνει μετά από μια έκρηξη; Πως μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση οι γονείς, ώστε να εξυγιανθεί η κατάσταση ;
Δώστε χρόνο
Αρχικά δώστε χρόνο στον εαυτό σας και στο παιδί σας. Διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας μόνοι σας, ακόμα και νιώθοντας ότι τη δεδομένη στιγμή το παιδί δε σας χρειάζεται, δε σας αποδέχεται ή είναι θυμωμένο μαζί σας.
Συνειδητοποιήστε ότι μετά από μια σύγκρουση, η ένταση που παραμένει μέχρι κάποιο βαθμό είναι λογική και αναμενόμενη. Δεχτείτε την και μην πιέζετε τον εαυτό σας να καταφέρει να φερθεί σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα.
Διαβάστε περισσότερα στο athena.org.gr