Μαμά μετά τα 35; Αυτά είναι τα υπέρ και τα κατά
Μέχρι και πριν κάποια χρόνια οι γυναίκες συνήθιζαν να αποκτούν παιδί σε νεαρή ηλικία. Αυτό, πια, έχει αλλάξει και το να γίνεσαι μαμά σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν είναι πια η εξαίρεση του κανόνα.
Η γυναίκα έχει ανεξαρτητοποιηθεί, έχει τη δική της καριέρα και το θέμα παιδί πηγαίνει αργότερα. Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη και ποια τα μειονεκτήματα του να αποκτήσεις παιδί μετά τα 35;
Τα υπέρ
- Έχει ζήσει τη ζωή της. Το πρώτο που θα σου πει μία γυναίκα που απέκτησε το πρώτο της παιδί, μετά τα 35 της, είναι ότι έχει μία ζωή γεμάτη, με εμπειρίες, με αναμνήσεις. Είναι πλήρης και χορτασμένη, χωρίς απωθημένα.
- Ήταν συνειδητή η απόφαση να αποκτήσει παιδί. Έγινε μανούλα διότι το ήθελε, ένιωθε σίγουρη, έτοιμη, ώριμη και συνειδητοποιημένη για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει η μητρότητα και το μεγάλωμα ενός παιδιού.
- Έχει γνώσεις κι εμπειρίες, που θα μπορέσει να τις μεταδώσει στο παιδί. Έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί καταστάσεις, αλλά και να το καθοδηγήσει.
- Συνήθως, οι γυναίκες που αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι εργαζόμενες και η ζωή τους είναι σε μία σειρά. Είναι οικονομικά ανεξάρτητες, αλλά και συμβάλλουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
- Οι πιθανότητες να χωρίσουν, είναι λιγότερες. Τα ζευγάρια σε μεγαλύτερη ηλικία αποκτούν συνειδητά παιδί και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προσπαθήσει πολύ να γίνουν γονείς. Οπότε, τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή ο ερχομός ενός παιδιού, τις αντιμετωπίζουν με ωριμότητα και σύνεση, σε σχέση με νεότερα ζευγάρια, που λόγω ηλικίας λειτουργούν περισσότερο με το θυμικό.
Τα κατά
- Διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, είναι αυξημένες και οι πιθανότητες της αποβολής.
- Δεν έχει κουράγιο και αντοχή, όπως μία νεότερη μαμά. Κουράζεται πιο εύκολα και δεν έχει επίσης μεγάλη όρεξη για παιγνίδι με το παιδί.
- Λόγω της ηλικίας, αλλά και της μικρότερης αντοχής, δύσκολα θα μπει στη διαδικασία να κάνει και ένα δεύτερο παιδί.
- Είναι, κυρίως, μέσα στο άγχος. Την εγκυμοσύνη συνήθως δεν την απολαμβάνει όσο θα έπρεπε, λόγω κάποιων αυξημένων κινδύνων, άρα είναι ιδιαίτερα προσεκτική, θέτοντας σε κάποιες περιπτώσεις, η ίδια τα πρέπει και τα μη. Αλλά και μετά αγχώνεται για το παιδί περισσότερο από το κανονικό, αν θα αρρωστήσει, αν θα χτυπήσει, αν τα κάνει σωστά, πράγματα που μία μαμά μικρότερης ηλικίας, τα αντιμετωπίζει πιο χαλαρά.
- Όπως και να έχει, ανάμεσα σε εκείνη και το παιδί, υπάρχει μία διαφορά ηλικίας που θα φανεί όταν αυτό μεγαλώσει. Και όχι τόσο στο οπτικό κομμάτι, όσο στο γεγονός ότι στην εφηβεία του εκείνη θα είναι αρκετά μεγαλύτερη κι ενδεχομένως να μη μπορεί να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τις ανάγκες εκείνης της γενιάς. Αν και αυτό, εξαρτάται και από τα μητέρα και πόσο η ίδια θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.