«Για όλα φταίνε οι ορμόνες»- Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή η αφήγηση

Πώς η κατανόηση των ορμονών μπορεί να γίνει το μυστικό σας όπλο.

«Για όλα φταίνε οι ορμόνες»- Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτή η αφήγηση
Bigstock

Κάθε γυναίκα γνωρίζει πολύ καλά την απαξιωτική κουβέντα «Φταίνε οι ορμόνες της...είναι άνω- κάτω.»

Τι θα λέγατε, όμως, αν σας έλεγα ότι το να έχεις ορμονικές αλλαγές δεν είναι αδυναμία -αλλά υπερδύναμη; Η Marina Pavlovic Rivas, ιδρύτρια και CEO της Eli Health, έχει θέσει στον εαυτό της μια αποστολή: Να αλλάξει την πεποίθηση γύρω από τις γυναικείες ορμονικές αλλαγές, καθώς σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ορμόνες επηρεάζουν εξίσου και τους άνδρες. Από την οστική πυκνότητα έως τη ρύθμιση της διάθεσης, οι ορμόνες μας ενορχηστρώνουν κάθε πτυχή της υγείας μας.

Ορμόνες: το λειτουργικό σύστημα του σώματος

Οι ορμόνες αποτελούν μέρος του λειτουργικού συστήματος που κινεί το σώμα μας και κάθε ορμόνη συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία μας. Ωστόσο, η επικρατούσα συζήτηση συχνά παραβλέπει την επιρροή τους πέρα από την αναπαραγωγή.

Στην κλινική της δρ Rivas, μέσω της ανάλυσης σάλιου σε πραγματικό χρόνο στο σπίτι, αποκωδικοποιούνται τα μηνύματα που στέλνουν συνεχώς οι ορμόνες , προσφέροντας πρωτοφανείς πληροφορίες για την υγεία των γυναικών.

Οι ορμόνες μάς επηρεάζουν όλη την ημέρα, κάθε μέρα, αν και μπορεί να το νιώθουμε πιο έντονα σε ορισμένες περιόδους της ζωής μας, όπως κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης (το δεύτερο μέρος του εμμηνορροϊκού σας κύκλου), μετά τον τοκετό ή κατά την περιεμμηνόπαυση .

Η προγεστερόνη , για παράδειγμα, είναι βασικός παράγοντας στη ρύθμιση της διάθεσης.

Από τον ύπνο μέχρι την καρδιαγγειακή υγεία, οι ορμόνες είναι οι μαέστροι της ορχήστρας του σώματός μας, καθοδηγώντας τα πάντα, από τα επίπεδα ενέργειάς μέχρι τη συναισθηματική ευεξία.

Το συναρπαστικό; Έχουμε τη δύναμη να τις «αλλάξουμε» άμεσα μέσω των καθημερινών επιλογών του τρόπου ζωής μας. Είτε πρόκειται για τη διαχείριση των επιπέδων άγχους, είτε με τη θρέψη του σώματός μας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, είτε με τακτική άσκηση . Κάθε απόφαση που παίρνουμε μπορεί να γείρει τη ζυγαριά υπέρ της ορμονικής ρύθμισης.

Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα - το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και επηρεάζει τη γονιμότητα, ενώ οι διατροφικές επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό αλλά και τον θυροειδή .

Οι άνδρες έχουν επίσης ορμονικές αλλαγές

Οι άνδρες βιώνουν και εκείνοι αλλαγές στην ισορροπία των ορμονών τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους - στην πραγματικότητα, η τεστοστερόνη τους μειώνεται περίπου 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών! Η αργή μείωση της τεστοστερόνης -που μερικές φορές αποκαλείται «ανδρόπαυση»- είναι κάτι ανάλογο με την εμμηνόπαυση.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι για τους άνδρες, ο αντίκτυπος των ορμονών συζητείται τόσο σπάνια και θεωρείται ένα «θέμα-ταμπού».

Κατανοώντας ότι οι ορμόνες μας επηρεάζουν όλες και όλους, θα στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στη συζήτηση που γίνεται περί στερεοτύπων τα οποία αποδυναμώνουν κοινωνικά τα φύλα.

Εμμηνόπαυση

Πλέον, οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να συζητούν ανοιχτά τις εμπειρίες τους από την εμμηνόπαυση και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην απαραίτητη φροντίδα.

Ενώ η πρόοδος αυτή είναι αξιέπαινη, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη κατανόησης όσον αφορά τις διαφοροποιημένες πτυχές της εμμηνόπαυσης. Μια καίρια πτυχή, που συχνά παραβλέπεται, είναι η μεταβατική φάση, η περιεμμηνόπαυση , η οποία συχνά παρεξηγείται ακόμη και εντός της ιατρικής κοινότητας.

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, η εμμηνόπαυση δεν προορίζεται για τα 50 έτη- η μετάβαση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 30. Πολλές γυναίκες παλεύουν σιωπηλά με συμπτώματα όπως η ανεξήγητη αύξηση βάρους και η κολπική ξηρότητα , αγνοώντας το γεγονός ότι διανύουν την περιεμμηνόπαυση.

Κατανοώντας τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, μπορούμε να διανύσουμε αυτό το ταξίδι με μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα.

Καθώς η κοινωνία αναθεωρεί όσον αφορά στην αντίληψη που υπάρχει περί age shaming, δεδομένου ότι η πρόοδος της επιστήμης παρατείνει τη διάρκεια ζωής, πρέπει και εμείς να θέσουμε τις βάσεις για ένα μέλλον όπου η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση δεν θα είναι απλώς φυσιολογικές, αλλά απόλυτα κατανοητές ως αναπόσπαστα κεφάλαια της ζωής μιας γυναίκας.

Κλείνοντας το «κενό» στη συλλογή δεδομένων για τις ορμόνες

Οι ορμόνες αυξομειώνονται συνεχώς, αλλά οι τρέχουσες μέθοδοι εξέτασης δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη συχνότητα . Συνηθίζαμε να μετράμε τους καρδιακούς μας παλμούς στο γραφείο του παθολόγου και τώρα τους έχουμε ένα ρολόι στον καρπό μας που τους μετρά συνέχεια.

Ήρθε η ώρα για μια παρόμοια αλλαγή για τα δεδομένα των ορμονών: Η συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση είναι απαραίτητες για την πλήρη κατανόηση της πολυπλοκότητας του σώματός μας.

Σπάζοντας τα στερεότυπα

Ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο, μόλις κατανοήσουμε τι σημαίνει όλο το παραπάνω, ουσιαστικά και μάλιστα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να το ποσοτικοποιήσουμε, μετατρέπουμε αυτή την ξεπερασμένη «ταμπέλα» σε έναν ισχυρό τρόπο για να ξεκλειδώσουμε ένα μέλλον προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης.

Αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που μας παρέχει το σώμα μας, ενδυναμώνουμε τους εαυτούς μας ώστε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία μας. Τι τρώμε, πώς κινούμαστε, πότε κοιμόμαστε και πού βρίσκονται τα επίπεδα άγχους μας - αυτοί και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την ορμονική υγεία, προσφέροντας μονοπάτια για τη βελτιστοποίηση της καθημερινής μας ευεξίας .

Με το να κατανοήσουμε σε βάθος αυτά τα μικροσκοπικά μοτίβα και να καταλάβουμε τους μοχλούς που τα επηρεάζουν άμεσα, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να ανακατευθύνουμε την πορεία της δια βίου υγείας μας.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved